Зашто пчелари у БиХ одустају од пчеларења?

Аутор: draganadpetrovic
284 посета

Пчелари широм Босне и Херцеговине одустају од бављења пчеларством због климатских промјена и нестабилних временских услова, кажу саговорници „Независних новина“.

Дамир Барашин, председник Савеза удружења пчелара РС, рекао је за „Независне“ да велики број пчелара одустаје од производње, односно смањује њен обим.

– Имамо више фактора који утичу на пчеларе да смање обим производње, а неки од њих су свакако ниска цена коју имамо већ годинама, али и увозни мед, који се увози у великим количинама, штети домаћем произвођачу – казао је Барашин.

Према његовим речима, законска обавеза за сваког пчелара је да има регистровано газдинство, али додаје да велики број њих то не поштује.

Сејо Дељо, председник Савеза пчелара ФБиХ, за „Независне новине“ каже да се из БиХ извози мала количина меда.

– Ми свакако извозимо мало меда, то је веома мала количина, али ове године имамо и мањи увоз, а за све то постоји више разлога, односно проблема са којима се пчелари суочавају – казао је Дељо.

Према његовим речима, прошла година је била просечна, али, како додаје, у Федерацији су повећани подстицаји за пчеларе.

– Остаје нам да видимо каква ће бити година која је пред нама, она за сада ништа не обећава, али време ће показати своје – рекао је Дељо.

Илустрација: Прошла година била је једна од најгорих за пчеларе у БиХ

Председник Удружења пчелара „Сана мед“ Асмир Лишанчић каже да је протекла година била једна од најтежих.

– Једноставно, због свих потешкоћа с којима се последњих година суочавају пчелари, добар део наших колега одустао је од бављења овом граном пољопривреде. Клима се потпуно променила, то се сваке године одражава на производњу меда, многи имају веће трошкове него зараду и следе економску логику да је боље угасити производњу него пословати с трошковима. Једноставно, таква је економска логика – каже Лишанчић.

Лоше временске прилике и кишовито време већ на почетку су угрозили испашу пчела када је реч о багрему, једној од најважнијих медоносних биљака.

– Мај је време када цвета багрем и када би пчеле требало да имају прву обилну испашу. Међутим, због кише и нижих температура био је угрожен овај вегетативни процес, а пчеле готово да никако нису ни напуштале кошнице. Касније испаше су биле такође праћене лошим временским условима – каже сански пчелар Енес Бахтић.

Према његовим речима, горући проблеми с којима се суочавају последњих година су климатске промене и нестабилни временски услови, што се негативно одражава на производњу меда.

Истиче да је пчеларство, као и друге гране пољопривредне производње, погодила инфлација, те раст трошкова производње.

– У протеклој години, због општег раста цена, у значајној мери поскупела је пчеларска опрема, а тиме и укупна производња меда – истакао је Бахтић.

Да се производња меда у Босни и Херцеговини смањује, потврђују и подаци Спољнотрговинске коморе БИХ, односно, како они наводе, вредност извоза меда из БиХ за десет месеци прошле године износила је 233.700 КМ, што је мање за 17,9 одсто у односу на исти период 2022. године.

Из Коморе наводе да је извоз и количински смањен, јер је за десет месеци извезено 6,8 тона меда, што је мање за 4,9 тона у односу на 10 месеци 2022. године.

У прошлој години мед се из БиХ у највећем делу извозио у Србију, као и у земље Арапског залива – Саудијску Арабију, Уједињене Арапске Емирате, Бахреин.

Извор: https://www.agrotv.net/pcelari-sirom-bih-dizu-ruke-od-proizvodnje-meda/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар