Залихе хране пчелињих друштава

Аутор: Gdjakovic
417 посета

Свако узнемиравање пчелиње заједнице у току зимског периода доводи до повећане потрошње хране, јер пчеле користе додатне залихе за одржавање температуре у кошници

 

Одавно је познато да пчела ради очувања друштва у току зимског периода мора да обезбеди залихе хране за време паше. Овај, можемо слободно рећи „рефлексни посао“, она изводи и због заштите од непријатеља и штеточина. Залихе меда се налазе у зрелим ћелијама са поклопчићима. Како мед има хидроскопна својства уколико је влажност ваздуха 60%, у том случају се водњикавост не мења док када је већа од 60%, мед увлачи у себе влагу, док када је мања губи своју влагу. Захваљујући поклопчићима мед је обезбеђен, тако да нема прекомерног згушњавања, нарочито у време зимског периода, када пчеле не могу да регулишу температуру. Занимљиво је и то да воштани поклопци спречавају ширење мириса меда, што би могло да привуче пчеле туђице или крадљивице.

Постоје и пчеле стражари, које чувају мед у време када је топло. Њих може бити од неколико до више стотина, у зависности од опасности која прети. Да би спречиле крађу меда, оне складиште залихе на најудаљеније место од лета, односно у горње делове гнезда. Примећено је да ради заштите залиха меда пчеле лето у јесен делимично затварају прополисом. Колико су за пчеле важне залихе меда у зимском периоду, говори и чињеница да оне своје залихе бране убадањем жаокама, након чега умиру. Жртва која је убодена осетиће јак бол и спонтаним кретањем жаока која је најчешће остала у кожи се још више зарива, и самим тим повећава ефикасност отрова.
Све ово желели смо да вам предочимо како бисте боље разумели значај остављања довољне количине залиха меда у кошници. Што су зиме оштрије и дуже, то су и количине потребне за презимљавање веће. Такође, утрошак меда у зимском периоду зависи и од снаге пчелиње заједнице. На пример, на северу пчеле утроше 7 до 10 килограма меда, док на југу 6 до 8 килограма. Треба знати да је од краја фебруара утрошак хране скоро двоструко већи, јер се тада појављује легло у заједници. Такође, после првог такозваног прочисног лета расте утрошак хране јер је потребно одржавати високу температуру у гнезду.


Свако узнемиравање пчелиње заједнице у току зимског периода доводи до повећане потрошње хране, јер пчеле користе додатне залихе за одржавање температуре у кошници. Због тога је веома важно да обезбедите пчелама довољне количине хране за презимљавање, а уколико је из неког разлога неопходно да се изврши додавање хране, то треба чинити када су температуре изнад три степена Целзијуса. Пчеле у том случају треба прихрањивати шећерним сирупом који је густ ( на 1 литар воде ставити 2 килограма шећера). Држати се овог односа, јер гушћи раствор кристализује, а ређи оптерећује црева пчеле.

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар