Завршено Прво национално оцењивање меда, ево кад ће бити резултати

Аутор: draganadpetrovic
311 посета

Савез пчеларских организација Србије је у сарадњи са Српским друштвом за тестирање и оцењивање меда организовао Прво национално оцењивање меда, а комплетни резултати биће објављени на XV Државном пчеларском сајму, а награде најбољима уручене током отварања Сајма у суботу 10. фебруара 2024. године у 10 сати.

Комисија Српског друштва за тестирање и оцењивање меда завршила је свој стручни рад и оценила све узорке који су били шифрирани у лабораторији Аналаб и тако имена пчелара нису била позната Комисији. Комисија је доставила своје резултате по шифрама, који су спојени са именима пчелара којима те шифре припадају. Објавићемо већ данас имена награђених, а све остале резултате објавићемо на Сајму и на сајту СПОС-а након сајма.

Комисију су чинили проф. др Слађан Рашић (председник Српског друштва за тестирање и оцењивање меда), др Дубравка Шкробот и др Младенка Песторић, стручњаци у овој области и чланови Српског друштва за тестирање и оцењивање меда.

Мед је оцењиван пре свега узимајући у обзир генералну презентацију меда, визуелну процену, процену мириса, процену укуса, процену текстуре и на крају укупан утисак, све то наравно је морало да одговара врсти меда која је испитивана, јер чистоћа сортног укуса рецимо најбоље говори о умешности пчелара да дође до меда са минималним учешћем нектара других биљака. Подсетићемо вас да рецимо багремов мед из Србије веома често у лабораторијама не може да прође олфакторну анализу, једноставно зато што има воћни укус, односно пчелар је дозволио својом техником пчеларења да део воћног меда уђе у багремов мед.

Сви медови су значи оцењивани сходно својим сортним особинама и добијали су одређени број бодова по сваком параметру од стране сваког од три члана комисије појединачно и независно. Затим су све оцене сабиране и просечна оцена представља финалну оцену по сваком параметру, а збир свих просечних оцена је финална оцена неког меда, без обзира на његову врсту.

Илустрација: Комплетни резултати Прво национално оцењивање меда биће објављени на XV Државном пчеларском сајму

Након рангирања, можемо да објавимо да су следећи медови победници такмичења:

ПРВО МЕСТО:

Багремов мед, пчелар Саша Јовановић, Деспотовац (број бодова 11,05)

ДРУГО МЕСТО:

Цветни мед (од глога), пчелар Горан Миљковић, Стамница код Петровца на Млави (број бодова 10,68)

ТРЕЋЕ МЕСТО деле два меда:

Багремов мед, пчелар Зоран Крстић, Власотинце (број бодова 10,36)

Липов мед, пчелар Горан Миљановић, Черевић код Беочина (број бодова 10,36)

ЧЕСТИТАМО НАЈБОЉИМА КОЈЕ ДЕЛЕ НИЈАНСЕ!

Позивамо и њих као и све остале да присуствују уручењу награда на отварању XV Државног пчеларског сајма 10. фебруара у 10 сати у Хали 2 Београдског сајма!

Србија је коначно добила право такмичење у сензорном (органолептичком) оцењивању меда где мед оцењују наши врхунски стручњаци, и то тек након елиминације неисправних медова анализом, и надамо се да ће наредних година постати референца за све најбоље медове из Србије али и других земаља, јер такмичење има међународни карактер!

Извор: https://spos.info/zavrseno-ocenjivanje-medova-na-prvom-nacionalnom-ocenjivanju-meda/

Srodni tekstovi

Оставите коментар