Где вам пчеле пију воду? Обратите пажњу на савете искусних и спречите губитке

Аутор: Gdjakovic
630 посета

Познато је да без воде нема живота, као и да је вода универзални растварач. Сви они који су имали хемију и биологију у школи, ове дефиниције су вероватно изговарали као папагаји и учили их напамет. Али потврда ових чињеница може се наћи на сваком кораку, па и у једном пчелињем друштву. Наиме, велики број пчела једне заједнице задужено је само да доноси воду, и њих зовемо водоношама.
У зимским месецима када матица почне да полаже јаја, пчеле мање количине воде сакупљају са зидова кошница. Али са повећањем легла та количина воде није довољна. Због тога пчеле морају излазити напоље како би донеле воду, чак и на температури нижи од 10оЦ због чега многе страдају од хладноће. Ако то није могуће, односно пчеле не могу пронаћи воду, престаје одгајање легла.
Пошто је пчелама неопходан натријум-хлорид који у случају недостатка изазива промене у метаболизму пчеле, оне почињу да га траже било где тако да могу унети у кошницу и мед, патогене организме. Због тога је добро у воду за пчеле додати мало соли.

Научна истраживања су показала да пчеле радије посећују појила са водом где има 0,5 % соли него појила без соли. Међутим, пчеле такође нису желеле да узимају воду где је соли било до 1%, што упућује на то да користите само воду са концентрацијом соли до 0,5%. Такође треба узети у обзир да већа концентрација кухињске соли има токсично дејство на пчеле. Најбоља концентрација, према руским научницима, је 0,01%. Исти научници утврдили су да додавање кухињске соли у сируп од 0,5% скраћује живот пчела са 25-33 дана на свега 10-11 дана.
Пчеле воду могу пронаћи сакупљајући је као росу траве, у јутарњим часовима, али и из бара, потока и река, као и појилишта за стоку. Посебна опасност приликом прикупљања воде, за пчеле представљају пестициди који се могу наћи у капима јутарње росе. Такође, сакупљањем вода из барица могу се заразити болестима пчела из других заједница.


Из свих ових разлога које смо поменули, појилима пчела треба посветити посебну пажњу, нарочито у оним пчелињацима где у близини нема текуће воде. У таквим случајевима, поставља се појило. Најбоље је поставити буре из којег вода капље на даску са жлебовима, с тим да се даска чешће пере и дезинфикује. Међутим, најбоље појило може се направити и од обичне стаклене тегле или неке друге прикладне посуде коју обесимо и преврнемо на платно. За веће пчелињаке потребно је поставити већи број и веће посуде.
Искусни пчелари саветују да се малом количином меда намаже појилица како би се привукле пчеле, ако су појилице удаљеније од пчелињака.
Појило од пчеле треба увек да буде чисто, обавезно га опрати приликом замене воде. Уколико се вода пчелама даје у кошници, онда свака кошница треба да има своју појилицу. Никада немојте премештати појилицу из зараженог легла у друге кошнице.
Пчеле се могу појити и тако да се вода сипа у празно саће, али не већа количина јер се повећава влажност у кошници, а саће у којем се налази вода да поплесњиви.
Да бисте појили пчеле у кошници потребно је да време буде топло, а примењује се и у ситуацијама када је у току третирање пољопривредних култура хебрицидима или приликом премештања на друго место.

Srodni tekstovi

Оставите коментар