Берза селидбе пчела, шта је то?

Аутор: Gdjakovic
72 посета

Такозвана берза за селидбу пчела сада постоји и у Бечу. Идеја је једноставна: људи или предузећа који поседују веће цветне површине нуде их онлајн, а пчелари потом селе своје кошнице тамо. Берза за селидбу пчела требало би да донесе предности како пољопривреди, тако и пчеларству.

Боље опрашивање биљака пчелама значи већи принос, објаснио је председник Бечког удружења за узгој пчела, Курт Кротендорфер. Поре тога тиме се доприноси очувању здравља екосистема.

Нова платформа, која је бесплатна, требало би да помогне пчеларима у Бечу (око 700) да брзо и неформално пронађу површине за своје кошнице. „За пчеларе су интересантни, на пример, уљана репица и сунцокрет, јер доносе добар принос и добар мед за пчеле“, рекао је Кротендорфер. Оператер берзе за селидбу пчела је Пољопривредна комора, а платформа је сада доведена у Беч у сарадњи са градском управом. До сада је берза за селидбу пчела постојала у Доњој и Горњој Аустрији. То је једна „дејтинг“-платформа за пчеле и цвеће, тако је идеју берзе за селидбу пчела описао председник Бечке пољопривредне коморе Норберт Валтер.

Члан градског већа за животну средину Јирген Чернохорски апеловао је на бечка пољопривредна предузећа и пчеларе да појачано користе берзу. Оптимално опрашивање многих биљака од виталног је значаја за градску пољопривреду која је прилагођена клими, са високим уделом органских производа, а пчеле такође повећавају биодиверзитет, истакао је Чернохорски објављено је у часопису Бизнис и финансије 

Да ли знате да постоји 20000 врста пчела

Пчеле, посебно медоносне врсте као што су европска медоносна пчела (Апис меллифера), откривају нам изузетну способност комуникације. Кроз плес, оне преносе информације о локацији извора хране другим пчелама, креирајући праву мапу нектара и полена у свом окружењу.

Њихова способност навигације такође је импресивна. Користећи оријентацију према сунцу и поларизацију светлости, пчеле прецизно проналазе пут до цветова, омогућавајући им да ефикасно сакупљају нектар и полен.

Без присуства пчела, многе воћке не би могле да се оплоде. Опрашивање јабука, крушака, трешања и брескви директно зависи од пчела. Оне су не само кључне за принос, већ и за квалитет плодова који се развијају.

Али пчеле нису само медоносне. Широм света постоји више од 20.000 познатих врста пчела, укључујући и дивље врсте. Ове дивље пчеле, иако често мање познате, играју подједнако важну улогу у опрашивању. Оне се често не организују у кошнице, већ проналазе станишта у природи, прилагођавајући се различитим условима животне средине.

Опрашивање и пчеле отварају нам врата ка једном од најфасцинантнијих аспеката природе. Њихова симбиоза није само кључна за нашу исхрану, већ и за очување екосистема и биодиверзитета широм планете.

 

 

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар