Амебијаза – инфекција која изазива пролив код пчела

Аутор: draganadpetrovic
1,4K посета

Пчеле су једини инсекти на планети које производе храну коју једу и људи – мед. Од здравља пчела зависи јачина самог друштва што директно утиче на принос меда. Једна од болести која напада одрасле медоносне пчеле и директно утиче на пчелиње друштво је амебијаза. Најчешће се јавља као мешовита инфекција заједно са ноземозом, има врло сличне симптоме па је теже дијагностиковати, али може да нанесе немерљиву штету пчелињој заједници.

Илустрација: Болест прво напада пчеле радилице / Фото: Pixabay

Шта је амебијаза?
Амебијаза је паразитска болест која најпре напада радилице, а са њих се преноси и на остале пчеле у кошници. Узрок болести су паразити малпигхамоеба меллифицае који може имати два облика: вегетативни који је покретан, храни се, има способност размножавања, цилиндричног је облика и најчешће се причвршћују за епител пчеле. Други је у облику округле цисте и нешто су веће од циста ноземе. Избацују се у спољашњу средину и представљају инфективан облик. Могу бити заразне и до шест месеци, а циклус развоја на пчели траје 24-38 дана.
Амебијаза се најчешће се јавља у пролеће, јер јој одговарају временски услови а нестаје након неколико месеци. Међутим, уколико је друштво слабије може да захвати већи број пчела и тада изазива помор радилица и велику штету. Инфекција изазива упалу црева код пчела која постепено постаје неспособна за рад.
Како се углавном јавља заједно са ноземозом, симптоми су врло слични. Прво се запажа слабост пчела и најпре угину старе пчеле, али се инфекција лако преноси и на чланове друштва. У почетку је приметан отечен стомак одраслих пчела, а како болест напредује појављује се јак и изразито смрдљив пролив који се у кошници види у виду жућкастих тачкица по саћу, на улазу и предњем делу кошнице. Услед болести пчеле губе способност да лете, имају дрхтава крила, пузе по земљи уз страховито грчење ногу и на крају умиру.
Како су симптоми врло слични симптомима ноземозе коначну дијагнозу је могућа поставити тек након лабораторијског прегледа пчела. За преглед се узима садржај црева живих пчела, као и узорак жућкасте смесе пролива који се саструже са кошнице.

Илустрација: Зараза се преноси путем меда или полена загађеног изметом заражених пчела

Како се преноси зараза?
Пчеле се најчешће заразе путем меда или полена загађеног изметом заражених пчела. Радилице се најчешће инфицирају унутар кошнице приликом уклањања измета и потом инфекцију преносе и на остале пчеле у друштву. Болест може да се пренесе са једне на другу заједницу преко залуталих пчела након извиђања или паше, односно када се заражена пчела врати у погрешну кошницу. Ову болест може да пренесе и пчелар премештањем саћа из зараженог у здраву заједницу или коришћењем инфициране пчеларске опреме и алата.
Специфична терапија за ову болест не постоји, па се пчеларима саветује да се држе добре пчеларске праксе која може помоћи у превенцији и сузбијању ове инфекције. Пре свега редовито чистите и дезинфикујте пчеларску опрему и алате за кошницу, идеално би било после сваке употребе. Проверите да ли се кошнице налазе на добром, сунчаном месту без могућности задржавања влаге унутар саме кошнице. Водите рачуна о правилној исхрани пчела, посебно током зиме како би друштво било здраво и јако. Сузбијање других болести, посебно варое је изузетно важно јер јача имунитет пчела. Уколико приметите тачкасти пролив по саћу одмах га уклоните из кошнице коју треба темељно очистити. Никако не храните пчеле медом или поленом узетим од ослабљене, болесне или страдале заједнице, не мењате оквире између здравих и заражених пчелињих заједница, редовно одржавајте хигијену на пчелињаку и у кошницама.
Уколико је до заразе већ дошло предузимају се исте мере као и код ноземозе. На тржишту постоје разни фармацеутски препарати за лечење ове болести са различитом ефикасношћу, али као и са сваким леком треба бити опрезан и строго се придржавати упутстава.
Уколико нисте љубитељ фармацеутских препарата постоји и природан лек нозевој који може да направи сваки пчелар за сопствене потребе.

Илустрација: Примењују се исте мере као код ноземозе/ Фото: Pixabay

Нозевој – природан лек
Припрема лека:
Потребно: 5 литара дестиловане воде, 5 литара алкохола од 96% , 1 кг жалфије (salvija oficinalis) 1 кг Вресак (satureja montana) 0,3 кг ртањског чаја.
Припрема: У већу посуду 12 до 15 литара сипате биљке и преко тога дестиловану води и алкохол. Добро измешате, поклопите и оставите на тамном месту 7-10 дана. Након тога чај се процеди кроз двоструку газу и спреман је за употребу. Може да се додаје у сируп за пчеле и то 0,5 – 1 литар лека на 50 литара сирупа. Искусни пчелари саветују да се нозевој користи превентивно сваке јесени и пролећа као заштита пчелињег друштва од ноземозе, али и других гљивичних инфекција заједнице.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар