Пчелари забринути, хоће ли бити меда?

Аутор: draganadpetrovic
418 посета

Овогодишња пчеларска сезона није започела на најбољи начин, јер су лоше временске прилике и кишовито вријеме већ угрозили испашу пчела када је ријеч о багрему, једној од најважнијих медоносних биљака.
„Мај је мјесец кад цвјета багрем и кад би пчеле требало да имају прву обилну испашу. Међутим, ових дана због кише и нижих температура угрожен је овај вегетативни процес, а тиме и производња багремовог меда, с обзиром на то да је багрем за пчеле једна од најважнијих биљака. Багрем не може бити медоносан уколико су овакве температуре и ако нема сунца“, објашњава Енес Бахтић, један од већих произвођача меда у Унско-санском кантону.
Према његовим ријечима, због кише и ниских температура пчеле не напуштају кошнице и све се то негативно одражава на укупну пчеларску производњу.

Хусеин Шабић, предсједник Савеза пчелара УСК, истиче да без испаше нема рационалног пчеларења, а још је неизвјесно шта пчелари могу да очекују у наредним мјесецима.

„Горући проблеми с којима се суочавамо посљедњих година су климатске промјене и нестабилни временски услови. Прошла година је добро започела с багремом, али је касније суша утицала на даљу пчеларску производњу. Од тога какво ће бити вријеме у наставку године зависи каква ће бити сезона и производња меда“, истакао је Шабић.

Илустрација: Киша прави проблем са багремовом пашом која је за многе пчеларе и најважнија у сезони

Према његовим ријечима, пчеларство је, као и друге гране пољопривредне производње, погодила инфлација, те раст трошкова производње.

„Због тога што нема испаше, пчелари су у ситуацији да прехрањују кошнице, а ту су опет нови издаци и трошкови. У протеклој години, због општег раста цијена, у значајној мјери поскупјела је пчеларска опрема, а тиме и укупна производња меда“, истакао је Шабић.

Према његовим ријечима, поскупјели су и сви репроматеријали који се користе у пчеларству, али је цијена меда тек незнатно порасла у односу на раније стање.

Како каже, на подручју Унско-санског кантона има око 700 пчелара, али се због свих проблема који прате ову врсту производње тај број непрестано смањује.

„Позитивно јесте што су произвођачи меда и ове године уврштени у систем потицаја, па ће пчеларству на тај начин помоћи и држава. Међутим, хоће ли то бити у довољној мјери – показаће вријеме. Ове године први пут планиране су и стимулативне мјере за младе колеге које се баве пчеларством“, истакао је Шабић.

Дамир Барашин, предсједник Савеза удружења пчелара РС, рекао је за „Независне новине“ да у мају пчелари очекују једну од најзначајних паша, а то је багремова, која је ове године угрожена.

Илустрација: Без обзира на приносе неће бити осцилација у цени меда

„Када је он био у пуном цвијету киша је почела падати, што је одмах угрозило сезону. Приноси ће бити умањени, али имаћемо и проблем са пчелама, те пчелари морају бити пажљиви и чим се укаже прилика прегледати пчелиње заједнице“, рекао је Барашин, додајући да се лоши временски услови могу одразити и на снагу пчелињих заједница.

Према његовим ријечима, неће бити великих осцилација када је ријеч о цијени меда.

Извор: https://www.nezavisne.com/ekonomija/agrar/Losi-vremenski-uslovi-ugrozavaju-ovogodisnji-prinos-meda/771798

Srodni tekstovi

Оставите коментар