253
Исхрана више није само начин да се задовоље основне потребе организма, већ је постала један од кључних фактора који утичу на здравље, превенцију болести и квалитет живота. О значају функционалне хране и утицају исхране животиња на квалитет производа говорила је проф. др Радмила Марковић.
Шта је функционална храна?
Функционална храна је она која, поред основне нутритивне вредности, има и додатне здравствене бенефите. Биолошки активне компоненте у таквој храни могу побољшати функцију дигестивног система, повећати антиоксидативни капацитет организма и смањити ризик од хроничних обољења.
„Дизајнирана храна није само тренд, већ потреба и изазов за прехрамбену индустрију, законодавство и саме потрошаче“, истакла је проф. Марковић.
Утицај исхране животиња на здравље људи
Квалитет хране животињског порекла у великој мери зависи од исхране самих животиња. Савремена сточна храна, заснована углавном на кукурузу и житарицама, довела је до дисбаланса омега-6 и омега-3 масних киселина у људској исхрани.

„Некада је однос ових масних киселина био 4:1 у корист омега-6, што је оптимално. Данас је тај однос чак 25:1, што представља ризик за здравље. Ово је последица прекомерне употребе житарица и биљних уља у исхрани животиња“, објашњава проф. Марковић.
Истраживања показују да укључивање извора омега-3 киселина у исхрану животиња, као што је екструдирани лан, може побољшати профил масних киселина у месу и млеку.
„Захваљујући овим променама у исхрани, данас у нашим продавницама можемо пронаћи домаће омега-3 пилетину, које је резултат сарадње са Ветеринарским факултетом“, нагласила је проф. Марковић.
Селен – важан елемент у исхрани
Још један важан аспект функционалне хране је повећање садржаја селена у месу и јајима. Овај микроелемент неопходан је за метаболизам, али га често нема довољно у исхрани.
„Применом селенизираног квасца у исхрани животиња, добили смо јаја која садрже 42 микрограма селена на 100 грама, што значи да се конзумирањем два оваква јаја дневно задовољава 76% препорученог дневног уноса овог минерала“, објашњава проф. Марковић.
Ова јаја се већ налазе у продаји под брендом Nature’s Promise, са јасном ознаком сарадње са Ветеринарским факултетом.
Будућност функционалне хране
Према речима проф. Марковић, функционална храна мора бити заснована на научним истраживањима и прихваћена од стране потрошача.
„Функционална храна не сме бити вођена искључиво економским интересима, већ научним доказима и стварним потребама потрошача. Она је истовремено и изазов и прилика за унапређење квалитета исхране“, закључила је проф. др Радмила Марковић.