Производња домаћег сира на газдинству дуга 50 година

Аутор: Gdjakovic
272 посета

Пољопривредно газдинство  Тадић бави се прерадом крављег млека. Поред стандардне понуде сира и кајмака, Тадићи праве и полутврди димљени сир. Сир направљен од млека масноће минимум 20 процената породица Тадић из Доње Буковице, код Ваљева, дими на чистој буковини. Доња Буковица је у Колубарском округу, у подножју планине Медведник. Систем рада је на традиционалан начин, шерпа, смедеревац.

„Обрађујемо око четири хектара, а један део имања су ливаде и пашњаци. Све што се сеје користи се за исхрану стоке. Имамо осам  крава, које на дневном нивоу дају  500 литара млека и све прераде у сир, купују и од комшија јер им се тржиште проширује, прича нам Александар.

Планови постоје да се тај број повећа у будућности, али видећемо како ће се све одвијати“, истиче Александар Тадић.

„Ми преко 50 година на газдинству производимо сир и кајмак. Отац и мајка су задужени за производњу, сестра и ја за продају и маркетинг.  Видели смо да треба да проширимо асортиман тако да смо почели да правимо димљене полутвреде сиреве, на идеју смо дошли када је била корона, прича нам Александар и додаје: Сваке године учествујемо на Сајму шљива у Осечини, тако смо и дошли на идеју да правимо и полутврде сиреве са шљивом, који могу да кажем добро се продају.

Имају 19 зачина који стављају у сиреве: оригано, туцана паприка, копрува, мирођија, сремуш, бибер, босиљак, бели лиук, вргањ, маслине, орах, суве шљиве….

Прво су почели да продају преко друштвених мрежа, сада учествују на  Фестивалима.

Захваљујући учешћу на тим фестивалима малих произвођача проширили су  се на територију Београда и сада и ту могу  да понуде  домаће производе.

Srodni tekstovi

Оставите коментар