Пољопривредници испоставили захтеве за субвенције веће него што су швајцарским пољопривредницима

Извор: РТС

Аутор: Gdjakovic
448 посета

Сва дуговања из прошле године пољопривредницима ће бити исплаћена до краја марта, потврдила је ресорна министарка на састанку са сторчарима у Богатићу. Они нису задовољн најављеним повећањем премије за млеко и субвенција по грлу, сточари у Мачви су незадовољни, и траже већа давања.

Састанак нови, а проблеми у млекара стари. Мачвански сточари ресорној министарски предочили су захтеве.

„Да се повећа премија са десет на двадесет динара. Да субвенције иду са 25 на 40 хиљада динара по грлу. Ми тражимо да буде минимална откупна цена млека 78 динара плус ПДВ“, каже Душан Обренчевић из Глушаца.

Милан Пајић из Бадовинаца предлаже обуставу увоза, да се да приоритет домаћем млеку и сачува производња.

Премија за млеко ове године биће 15 динара по литру, а субвенција по грлу 30.000 динара, потврдила је министарка пољопривре Јелена Танасковић. Најављује и помоћ у набавци јуница.

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић, извор РТС:

„Финасираћемо куповину нових стеоних јуница 50 одсто, генерално купљених, и то ће трајати целе године, не месец дана. Да ли сте је увезли, или сте је купили овде на тржишту, потпуно је небитно“, рекла је министарка.

Сва дуговања из прошле године биће, обећава, исплаћена до краја марта. Од априла, креће подношење захтева за субвенције у овој години.

„Сви ће бити измирени, и просто, здравије ћемо ући у 2023. и нема преноса више дуговања, и нема тих спекулација око тога да ли је неко оставарио право или не. Зато ће бити јавни позиви, они ће трајати месец дана. Ја сам то и сад њима рекла, након тога иде обрада и исплата. Од затварања позива, наредних месец и по дана ће бити исплата“, каже министарка.

А када ће и за колико бити повећана и загрантована минимална откупна цена млека, пољоприврници су бар за сада остали без одговора.

Припремио: Ненад Томашевић РТС https://www.rts.rs/

Како је АГРОПРЕСС раније објавио цена млека у Европи варира од 55-60 евроценти што је далеко испод захтева наших сточара. 
Замолили смо нашег уредника за коментар вести:"Поставља се питање како су дошли до ових захтева и на основу који процена. Оваквим понашањем сточари жмогу нанети само штету сами себи сматра аналитичар Горан Ђаковић који наглашава да је 15 динара сасвим довољна субвенција за литар млека као и 30.000 динара по грлу али само уз обавезу да се даље производња унапређује и подиже на виши ниво квалитета. У супротоном сценарио хрватских сточара наши сточари неће избећи упозорио је Ђаковић.

Srodni tekstovi

5 коментари

Prokić darko 18. фебруар 2023. - 11:18

Problem je što stočar u prodajnoj ceni učestvuju sa 30%. Državu bi trebalo da brine zašto nema krava je to znači da nema ljudi na selu, a seosko gazdinstvo živi od mleka to je njihova plata.

Одговори
Djordje 19. фебруар 2023. - 09:33

Lopovska drzava

Одговори
Jovan 20. фебруар 2023. - 19:04

Ovaj Dajkovic je mnogo los covek, samo brine za svoju guzu, mada culo se da je toliko i ne cuva barem kad je je decko njegov u pitanju 🤣🤣🤣

Одговори
Jovan 20. фебруар 2023. - 19:05

pardon Djakovic jak vam urednik

Одговори
Dragisa 1. март 2023. - 08:59

Djakovicu jedi govna lopovcino jedna ti nerto pricas o stocarstvu koliko imas krava.

Одговори

Оставите коментар