Јагањење оваца – припрема штале и када помагати

Аутор: Gdjakovic
435 посета

Ако смо овцама обезбедили оптималне услове смештаја, исхрану и здравствену заштиту, могу несметано да јагњају током целе године. Ипак, пролеће, а посебно месец март, је период када се овце најчешће јагњe. То су домаће животиње које релативно лако рађају своје младе, иако то често може бити проблем, посебно ако је у питању женка која носи близанце.

Међутим, највећи проблем у погледу губитка младих настаје када се овце јагњe ноћу, тј. када чобани нису у стању да на најбољи начин прате ток порођаја. Иако пастир не може да одреди време јагњења, нити може да дежура целу ноћ са стадом, ипак треба на време да обезбеди неопходне услове за јагњење и, колико је то могуће, организује ноћну посету стаду, како би могао да притекне у помоћ ако треба. Када су у питању услови за смештај оваца које треба да се јагњe, препоручљиво је да породилиште буде посебан део овчара или посебан простор, ако је реч о озбиљном газдинству. Подразумева се да соба мора бити прозрачна и са довољно светла. Подлога треба да буде чиста и сува, а пожељно је да температура у породилишту буде 10-15 степени. Идеално, породилиште би требало да буде подељено на одељке са по две до три овце, при чему би површина била око 2х 2м, а прозор најмање 10% површине пода. Просторију за јагњење оваца треба на време очистити и дезинфиковати, а зидове и плафон просторије обојити.

Што је ближи период јагњења, животиње постају немирније, гласно блеје и почињу да траже место за саму. Први знаци јагњења су видљиви око 5 дана пре јагњења. То је посебно приметно када се овца тешко креће, а посебно када носи близанце. Тада виме почиње да отиче, виме брзо расте, а стомак се полако спушта. Два до три дана пре јагњења уочавају се „гладне јаме“, па је овцу потребно припремити за јагњење. Вуну на репу и око гребена потребно је подрезати, као и на предњем делу задњих ногу, испод трбуха и око вимена, како би јагње лакше пронашло сису и несметано сисало. . Такође, овце пре јагњења чешће леже, а ако су на испаши, примећује се да све ређе пасу. Затим је потребно одвојити овце у стају, која је такође претходно припремљена.

Сам процес јагњења почиње контракцијом, током које из порођајног канала мора изаћи вода, која ће се сама разлити – ово је плодова вода. Ако је све у реду, онда се плодова вода брзо распрши и овца може да лиже течност која се осушила. Међутим, ако се течност не не појави, онда морате интервенисати јер у том случају постоји опасност да плод угине. Ако порођај тече нормално, прво ће се видети предње ноге и глава јагњета, што значи да је јагње у природном положају и у овом случају помоћ обично није потребна. После неког времена (15-40 минута) младунче ће изаћи из материце и пупчана врпца ће сама пукнути. Овде је потребна помоћ јер ће уста и нос јагњета бити прекривени слузом коју треба уклонити. Затим, мајка мора да лиже младунче да би запамтила његов мирис. Ако се потомство састоји од више од једног јагњета, онда ће се родити једно по једно, јер више неће бити препрека у виду сужене материце. Тада је процес јагњења завршен.

Дарко Марковић

Извор:

https://pssrs.net/jagnjenje-ovaca-i-postupak-pri-jagnjenju/

Srodni tekstovi

1 коментар

Савети стручњака за исхрану животиња у зимском периоду | Удружење новинара за пољопривреду 17. децембар 2023. - 05:15

[…] Јагањење оваца – припрема штале и када помагати […]

Одговори

Оставите коментар