Чудо у селу Водице једна овца ојагњила 5 јагањаца!

Аутор: draganadpetrovic
275 посета

У домаћинству Ђорђевића, у прокупачком селу Водице, празничне дане око Светог Јована улепшао је један несвакидашњи догађај. Једна овца обрадовала их је са чак пет јагњади.

Нова година у домаћинству Ђорђевића кренула је берићетно. Пуна штала јагњади, иако су се ојагњиле тек око половине оваца из њиховог стада. Просек више него добар и до тада, значајно поправљен пре неколико дана.

„Деветнаестог, значи на Богојављењу, ојагњила ми овца ујутру рано пет јагњета. Сва здрава, жива, три женска, два мушка, Три сам видео, ајде четврто се измакло, кад видим и пето излази“, прича домаћин.

Миле каже да његова супруга, која заједно са њим води домаћинство, у први мах није веровала да су сви јагањци од једне мајке, јер им се до сада никад нешто слично није десило.

„Кад сам дошла, гомила. Не знам шта да радим. Дај да видимо, можда још нека се ојагњила? Ма није, каже, човече“, каже Милетова супруга Дуна Ђорђевић.

Илустрација: Домаћини морају да дохрањују јагањце јер мајка нема довољно млека 

„Ја сам имао ових година редовно једно две-три тројке, четворке нисам имао ни петице. Ово је прва петица откад чувам овце“, наглашава Миле Ђорђевић.

Пољопривредни стручњаци из области сточарства истичу да је много фактора који утичу на плодност оваца, као и то да поједине расе дају више потомака, али се слажу да су петорке ипак реткост.

„За плодност је генетика јако важна, да кажемо пресудна. Што се тиче самог јагњења имамо податак да се на 100 одсто спарених оваца, 90 одсто оплоди. Од тих 90 посто, дешава се да се ојагње и двојке, ређе тројке, још ређе четворке“, објашњава Игор Петровић, пољопривредни стручњак.

Иако је сточарска производња, последњих година, у драстичном паду и у Топлици, нешто је боља ситуација у овчарству, где многа домаћинства, пре свега због повољних природних услова, виде шансу за свој опстанак.

Извор: https://www.rts.rs/magazin/Zanimljivosti/5353100/djordjevicima-godina-pocela-bericetno-jedna-ovca-ih-obradovala-sa-pet-jagnjadi.html

ФОТО: Printscreen РТС

Srodni tekstovi

Оставите коментар