Упала плућа код оваца – Опасна болест са тешким последицама

Аутор: Gdjakovic
372 посета

Упала плућа код оваца је једно од чешћих болести и представља озбиљно обољење које за последицу може имати значајне губитке стоке. Овчија пнеумонија могућа је током целе године, али се најчешће јавља током зимских месеци посебно у хладним и влажним климатским условима. Хладноћа и влага могу ослабити имунолошки систем животиње чинећи их осетљивијим на респираторне инфекције. Један од водећих узрока појаве овчје пнеумоније је штала са лошом вентилацијом што додатно повећава ризик не само од болести већ и преношења код животиња.

Узроци и симптоми

Упала плућа код оваца обично се јавља као резултат инфекције респираторним патогенима. Најчешћи узрочници укључују различите врсте бактерија, вируса и протозоа. Најпознатији патогени су: Mycoplasma ovipneumoniae, Chlamydophila psittaci, Pasteurella spp  као и различити вируси попут инфлуенце и параинфлуенце. Учесталост упале плућа код оваца зависи од различитих фактора, укључујући климатске услове, густину стоке, управљање стоком и општег здравствено стање стада.

Један од врло битних фактора је густина стоке. Наиме, превелика густина оваца у стаји повећава ризик од ширења респираторних инфекција међу овцама. Близак контакт између заражених и здравих животиња додатно олакшава пренос болести. Влажно и ветровито време може повећати стрес код овцама и ослабити њихов имунолошки систем, чиме се повећава осетљивост на респираторне инфекције.

Хигијена је такође један од врло битних узрока јер накупљање амонијака из стајског ђубрива као и нередовна дезинфекција могу повећати ризик од појаве упале плућа код оваца. Посебну пажњу треба обратити на транспорт животиња посебно током хладних зимских месеци када је стока изложена стресу што их чини подложнијим за инфекције па и пнеумонију. Најкритичнији период кад је у питању ова болест је период кад је овца бременита, након јагњења и током дојења јагањаца. Такође, млади јагањци су посебно подложни разним инфекцијама, па и овчијој пнеумонији.

Симптоми ове болести могу бити различити и варирају од тежине и општег стања животиње. Најчешћи знаци упале плућа код оваца је кашаљ, потешкоће у дисању, повишена телесна температура, смањен апетит, губитак килаже и општа слабост. Понекад се јављају излучевине из носа и очију. Јагње са  упалом плућа може да изгледа нормално, али је евидентан успорен раст у односу на друге јагањце. Дијагноза се поставља на основу клиничких симптома, лабораторијских анализа као што су анализе крви и брисеви носа и грла, као и радиолошких прегледа плућа.

Лечење и превенција

Уколико посумњате на упалу плућа код оваца прво што треба да урадите јесте да те јединке одвојите од остатка стада како бисте зауставили преношење заразе. Појединачно лечење јагњади и оваца могуће је под условом да је у питању мање стадо. Пре самог лечења веома је важно тачно идентификовати узрок пнеумоније и на основу тога одредити терапију. Како истичу ветеринари  најчешћи узрок упале плућа код оваца старости од три и више година је вирус maedi visna. У питању је прогресивна пнеумонија оваца у којој се губи функционално плућно ткиво, а инфекција у стаду се јако брзо шири. Један од симптома је хронични маститис вимена, па обратите пажњу на овај проблем.

Лечење упале плућа код оваца укључује примену антибиотика или других одговарајућих терапија усмерених на специфичне узрочнике инфекције.

Важно је напоменути да правилна вакцинација стада може значајно смањити ризик од упале плућа код оваца. Вакцинација против одређених патогена који узрокују ову болест може бити ефикасан начин превенције.

Како често наглашавају ветеринари за ову али и друге болести оваца кључна је превенција односно обезбедити животињама добре хигијенске услове, да  током зиме бораве у чистим и сувим условима, добра вентилацију штале, квалитетна исхрана као и редовно праћење здравственог стања животиња.

Овчја пнеумонија је врло озбиљна болест и уколико се закомпликује или се не лечи правилно може довести до угинућа животиње. Због тога је изузетно важно препознати симптоме упале плућа на време, консултовати ветеринара и предузети одговарајуће мере како би се лечење што пре започело и сачувала не само болесна јединка већ и здравље комплетног стада.

Драгана Петровић

Извор: АГРОБИЗНИС МАГАЗИН 

Srodni tekstovi

Оставите коментар