Савети стручњака за правилан одгој јагњади

Аутор: draganadpetrovic
1,5K посета

На развој и пораст јагњади у периоду дојења утичу неколико фактора:

-Раса
-Пол
-Маса при рођењу
-Млечност мајке
-Технологија гајења
-Квалитет чобанина

Током периода сисања који је најчешће око три месеца, јагње достигне више од половине годишњег приноса. Зато је потребно да се у том периоду на фарми обезбеде сви неопходни услови да се јагње правилно развија.
Развој јагњади зависи како смо напред навели од расе, тако да најбржи пораст и развој тела
остварују специјализоване расе оваца.
Пол такође утиче на развој, тако што мушка грла имају интензивнији телесни развој од женских.
Маса тела при рођењу има значајан утицај на раст јагњади. Из праксе се зна да је и смртност најмања код јагњади чија је тежина при рођењу била у неком просеку за дотичну расу. Екстреми у оба смера нису најпожељнији што је у неку руку и правило у целокупном живом свету.
Обезбеђење довољне млечности мајке, први је услов успешног одгајивања јагњади. Код обилније количине мајчиног млека које јагње узима у првим данима живота па и неколико првих недеља, позитивно утичу на бржи пораст јагњади и брже оспособљавање за узимање кабаста хране и концентрата.

Илустрација: Неопходно је обезбедити добре услове за раст и развој јагњади


У таквим условима почетна маса јагњади се за 15-20 дана дуплира. Велики утицај има и сама технологија гајења подмладка на фарми. У том смислу, постоје различите практичне препоруке и решења, која су везана за различите системе и услове овчарства неке земље, подручја или самих фарми.
У условима наше земље углавном су прихваћена два начина гајења подмладка:

-Држање јагњади са мајкама уз слободно сисање
-Држање јагњади одвојено уз оброчно сисање

Илустрација:Пресудан је генетски потенцијал мајке

У оба ова случаја важи формирање група мајки према терминима јагњења. То је важно из следећег што морамо у одређеним фазама кренути са привикавањем на кабасту компоненту оброка. Хранилице за кабасту и концентровану храну постављају се тако да ту мајка нема приступ као и обезбеђује се кретање које је врло битно за нормалан развој поготову приплодних грла.
Држање јагњади одвојено уз оброчно сисање после 7-10 дана разликује се тако што се јагњад одвајају помоћу леса (металне ограде) а мајке се пустају 2-3 пута дневно. Остало време јагњад проводи посебно одвојен од мајке , где има на располагању квалитетно сено и одговарајући концентрат.
Који од ова два начина изабрати зависи од много чега; радне снаге , технолошких решења као и просторија са којим распшолажемо. Основа успеха као прво је генетски потенцијал мајке а остало зависи од људског фактора.

ПССС Лесковац Саветодавац за сточарство
мр Дејан Ранђеловић

Извор:https://jugpress.com/poljoprivreda-odgoj-jagnjadi/

Srodni tekstovi

Оставите коментар