Реч стручњака: Припрема оваца за зиму

Аутор: draganadpetrovic
349 посета

Исхрана и начин држања има велики утицај на здравље и продуктивност одраслих оваца. У зависности од природних услова и подручја постоје и различити ситеми гајења оваца.Практично држање оваца на паши је неопходност, а и традиција, тако да се овчарство не може замислити без пашњака. У нашем подручју сезона паше траје обично 180 до 200 дана. Варирање временских прилика из године у годину одређује почетак и крај паше и то је углавном од маја до новембра.

Прелаз са пашњачког на стајски / зимски начин исхране мора бити постепен. Период прилагођавања и прелаз са зелене свеже биљне хране (8 до 10 кг дневно по грлу) на суву кабасту храну требало би да траје бар 7 до 10 дана.

У почетку мања количина сена се даје пред пашу, касније и после паше. Повећањем количине сена из дана у дан постепено се смањује зелена храна, а сено постаје главни део оброка и то 2 кг/грлу дневно. Од квалитета и количине приремљене хране (сено, слама, силажа, житарице) зависи и кондиција и ухрањеност оваца.

Илустрација: Овце полако прелазе на стајски начин исхране

У сваком случају, при доброј исхрани овце лако подносе хладноћу, па и дуже мразеве, али су веома осетљиве на влагу и у ваздуху и у простирци.Управо је ово и време да се објекти – овчарници припреме за зимски боравак оваца. Посебно би требало прегледати кров, прозоре и опрему у овчарнику. Под треба очистити и по могућству дезинфиковати. Сув под застрти сламом (4 до 5 кг/метру квадратном) која ће касније упијати мокраћу и влагу.

У зимском периоду овцама би требало омогућити да воду узимају по вољи. Уколико такви услови не постоје онда би требало вршити напајање два пута дневно. Количина потребне воде по овци зависи од више фактора – врсте хране, температуре ваздуха, физиолошког стања организма и то је 2 до 5 л дневно. Оптимална температура воде је 12 до 18 степени Целзијуса, а температура у објекту око 6 степени за овце и 10 до 12 степени за јагњад.

дипл. инж. Славица Петровић, Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије

Извор: https://www.agrotv.net/priprema-ovaca-za-zimu/

ФОТО: Pixabay

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар