Пролеће је време када овце посебно треба заштити од ПИРОПЛАЗМОЗЕ

Аутор: Gdjakovic
365 посета

Пролеће је све ближе па ће и овце све чешће и све дуже бити на испаши. Пролеће и топлије време носи ризик од пироплазмозе заразне болести које овцама преносе крпељи. Најчешће се јавља у топлијим месецима односно током пролећа, лета и ране јесени а осим оваца могу да оболе говеда, козе, коњи… Узрочник ове болести је крвни паразит пироплазма која се преноси преко крпеља.

Симптоми

Крпељи су паразити који бораве у трави чекајући пролазак животиње за коју се закаче специјалним кукама на предњим ногама. Крпељи су врло покретљиви и  отпорни на временске непогоде. У потрази за храном пењу се на растиње и вребају прилику да се закаче за тело животиње. Посебно је опасно кад се закаче на овце јер због густог руна теже је приметити крпеља на животињи. Ови паразити могу да се закаче било где на телу овце, мада најчешће бирају места где лакше могу да пробију кожу и дођу до крвних судова. То је најчешће подрчје на кожи вимена, ушима, између предњих и задњих ногу, полним органима или у пределу око очију. Зато је препорука да се након испаше овце провере на овим местима где се паразит најлаше може уочити. Након каченја на животињу домаћин,а у овом случају овцу, крпељ у року од 48-72 сата из својих жлезда током сисања крви излучује шигелу у крв домаћина. Ови паразитски микроорганизми настањују тело домаћина и могу бити узрок бројних проблема. Оболела животиња може показати клиничке симптоме али болест може прећи у субклинички ток оносно кад заражена животиња представља клицоношу без видљивих знакова болести који се могу појавити услед пада имунитета.

Најчешћи симптоми су:

  • повишена температура до 42 степена
  • овца престаје да једе
  • животиња излучује тамносмеђу до црвену мокраћу
  • жеђ
  • оболела животиња постаје анемична
  • губитак телесне масе
  • отицање лимфних чворова и жутица
  • у тежим облицима болест завршава смрћу животиње у року 7 дана

Младе животиње лакше оболијевају него старије али је и њихов опоравак од болести бржи него у старијих јединки.

Дијагнозу болести поставља ветеринар на основу карактеристичних клиничких симптома, а потврђује се лабораторијским тестовима као што су микроскопски преглед крви или ПЦР анализа (Полимеразна ланчана реакција) за откривање присуства паразита. Болест пироплазмоза код оваца може се лечити применом антипаразитних лекова. Ови лекови се дају путем ињекција или орално, а према упутствима ветеринара који ће пратити напредак и одредити дужину терапије на основу стања овце.

Колико дуго ће се овца лечити зависности од озбиљности инфекције, одговора на терапију и индивидуалних фактора. Лечење пироплазмозе код оваца може трајати од неколико дана до неколико недеља.

Важно је напоменути да се терапија не завршава само кад симптоми нестану, већ би заражену овцу требало држати под ветеринарским надзором још неко време након лечења како би се осигурало потпуно излечење.

На пашњацима опасност вреба 

Превенција

Као и код већине болести домаћих животиња превенција је од кључног значаја. Конкретно кад је у питању пироплазмоза препорука је да се очисте шикаре око пашњака у којима се крпљи скупљају и пре него што истерате овце на испашу. Немојте их водити тамо где је висока трава јер је већа шанса да ће налетети на крпље. Осим провере и чишћења животиња од крпеља препорука је да се овце купају у раствору акарицида, односно средстава који убијају крпеље, сваке две до три недеље у приоду највеће најезде ових паразита. Уколико ипак дође до заражавања овце да би се спречило ширење болести важно је изоловати инфициране животиње од остатка стада и спровести мере дезинфекције у тору и на фарми. Уништавање крпеља у околини, редовна дезинфекција простора за држање оваца као и хигијена су кључне мере за контролу болести пироплазмозе код оваца. Важно је консултовати ветеринара како бисте добили тачне информације и препоруке за лечење и превенцију ове болести код оваца, јер он може пружити специфичне смернице усклађене са локалним условима и праксама.

Драгана Петровић

Srodni tekstovi

2 коментари

ОПАСАН ПАРАЗИТ ПОСЕБНО ЗА МЛАДЕ И СЛАБЕ ОВЦЕ | Удружење новинара за пољопривреду 10. април 2024. - 06:09

[…] Пролеће је време када се овце изгоне на пашу, али и трен… Посебан опрез се саветује приликом испаше младих јагањаца који су се ојагњили током зиме зато што њихов организам и имунитет још увек није довољно јак како би се одупрео болестима. Управо су јагањци током прве испаше често на мети пантљичате, паразита који живи у танким цревима домаћина и који може да достигне и до пет метара дужине. […]

Одговори
ОПАСАН ПАРАЗИТ ВРЕБА ПОСЕБНО ЗА МЛАДЕ И СЛАБЕ ОВЦЕ | Удружење новинара за пољопривреду 10. април 2024. - 06:36

[…] Пролеће је време када се овце изгоне на пашу, али и трен… Посебан опрез се саветује приликом испаше младих јагањаца који су се ојагњили током зиме зато што њихов организам и имунитет још увек није довољно јак како би се одупрео болестима. Управо су јагањци током прве испаше често на мети пантљичате, паразита који живи у танким цревима домаћина и који може да достигне и до пет метара дужине. […]

Одговори

Оставите коментар