Превенција и симптоми четири обољења које погађају овце и јагањце 

Аутор: Gdjakovic
549 посета

Правилна исхрана оваца један је од основних предуслова за здравље стада. Неправилна исхрана оваца може довести до различитих здравствених проблема код животиње због чега је квалитетна и избалансирана исхрана неопходна како би се очувало њихово здравље посебно током зимских месеци када не излазе на испашу.

Агробизнис магазин вам доноси неколико најчешћих болести оваца које настају услед неправилне исхране, како да препознате симптоме али и спречите појаву болести, јер је превенција од кључног значаја.

НАЈЧЕШЋЕ БОЛЕСТИ ОВАЦА КОЈЕ СУ ПОСЛЕДИЦА ЛОШЕ ИСХРАНЕ

Токсемија

Токсемија оваца је обољење које се јавља код оваца у поодмаклој бременитости или непосредно након јагњења. У питању је метаболички поремећај који се јавља услед неравнотеже између енергетских потреба и уноса хране, посебно у фази интензивног раста фетуса или производње млека након јањења. Један од главних узрока је недостатак глукозе у овчијем организму.

Симптоми:

Губитак апетита: овце с токсемијом често показују смањени апетит

Слабост: могу бити летаргичне и слабе

Нистагмус:неконтролирано кретање очију

Крути ход: животиња може показивати проблеме приликом хода и координације покрета

Губитак свести: јавља се у тежим случајевима

Оболела јединка може бити мршава али и дебела, најчешће лежии тешко се подиже, из ноздрва јој цури слуз а дисање је убрзано.Уколико се животиња не лечи смрт наступа у року од неколико дана.

Превенција

Превенција токсемије укључује избалансирану исхрану оваца посебно током бременитости и лактације, али и избегавање претераног гојења. Редовни ветеринарски надзор може помоћи у раној дијагнози и лијечењу. Препорука стручњака је да у исхрани оваца током бременитости и након јагњења буде богата угљеним хидратима.За превенцију болести препоручује се давање сирупа од кукуруза и то 200мл четири пута у току дана.

Хипокалцемија

Хипокалцемија је болест која се јавља услед смањења калцијума у организму животиње и јавља код свих раса и полова оваца. Калцијум је важан минерал за нормално функционирање организма, укључујући функције живаца, контракцију мишића, згрушавање крви и одржавање равнотеже електролита.

Узроци хипокалцемије код оваца често се јављају у периоду након јагњења када је потреба за калцијумом већа због производње млека за јагње.

Симптоми:

Немир или нервоза: овце с хипокалцемијом могу постати немирне и нервозне

Слабост:животиња може показивати општу слабост, теже хода или пада приликом ходања

Тетанија:грчеви мишића, посебно у подручју главе и врата

Отежано јањење:услед недостатка калцијума ове овце често имају проблем током јагњења

Оболеле јединке најчешће убрзано дишу, падају на грудну кост са главом испруженом напред.На крају долази до развоја парализе и падања у кому.

Треба водити рачуна да не дође до претераног гојења које је повезано с низом здравствених проблема

Превенција:

Да би се избегла хипокалцемија током последњих шест недеља бременитости и у периоду раног дојења јагњета овцама у исхрани треба обезбедити  минералне додатке који садрже доста калцијума и фосфора (2:1), магнезијума и витамина А и Д.

Ацидоза румена

У питању је метаболички поремећај који се јавља када дође до наглог и прекомерног конзумирања већих количина зрна житарица (кукуруз, пшеница, јечам, раж), зеленог кукуруза, репиних резанаца, меласе и различитих плодова воћака на које овце нису навикнуте.

Симптоми:

Пролив и болови у стомаку: јављају се током прва два до три дана након узимања хране

Губитак апетита: животиња избегава храну или једе мање него уобичајено

Повећано лучење слине: овце с ацидозом румена често производе више слине

Промене у понашању: овца је нервоза или летаргична

Шепавост: животиња има проблем са ходом, шепа или пада приликом ходања

Превенција:

Након појаве првих симптома овакве овце треба хранити оброцима који су састављени од кабастих хранива а тек онда постепено повећавати количину концентрата у оброку.Ветеринар може прописати и додатке како би се обновила равнотежа у пробавном систему животиње.

Недостатак витамина и минерала

Неправилна исхрана може довести до недостатка одређених витамина и минерала у организму животиње што за последицу може имати смањење производње, појаву болести па и угинуће животиње. Недостатак витамина А може довести до проблема са видом, а мањак селена може изазвати болест мишића и срчане проблеме.

Симптоми:

Губитак тежине

Слабљење имунитета

Погоршавање општег здравља

Смањење репродуктивне способности

Недостатак витамина и минерала највише погађа јагањце који заостају у развоју, а као последица јавља се рахитис. Наиме, услед недостатка калцијума и фосфора у исхрани, као и мањак витамина Д који регулише међусобни однос ова два важна минерала, кости животиње омекшавају и долази до њиховог кривљења.

Превенција:

Да би се овце и јагњад успешно заштитиле од појаве ових болести, потребно је у њиховој исхрани користити минерално витаминске додатке или премиксе.

Приликом исхране оваца треба водити рачуна да не дође до претераног гојења које је повезано с низом здравствених проблема, укључујући проблеме са зглобовима, срчаним болестима и дијабетесом.

Неправилна исхрана може укључивати унос токсичних биљака или хране која може изазвати тровање. Овце су осетљиве на одређене биљке које могу бити отровне за њих зато водите рачуна чиме их храните посебно преко зиме кад не излазе на испашу.

Драгана Петровић

Srodni tekstovi

1 коментар

Цене стоке су све изненадиле, а нарочито цена јагњади | Удружење новинара за пољопривреду 10. јануар 2024. - 12:13

[…] НАЈЧЕШЋЕ БОЛЕСТИ ОВАЦА КОЈЕ СУ ПОСЛЕДИЦА ЛОШЕ ИСХРАНЕ […]

Одговори

Оставите коментар