Опасан паразит који може да доведе до угинућа животиње

Аутор: Gdjakovic
640 посета

У питању је једна од најраспрострањенијих паразитних болести преживара која може да направи велику штету у стаду.

Метиљавост је најчешће обољење оваца у нашим крајевима које може да се појави током целе године. Чешће је заступљен у равничарским пределима, око река, језера и бара, односно у подручјима где се дуже задржава вода. Болест се најчешће јавља у јесен и почетком зиме. У питању је једна од најраспрострањенијих паразитних болести преживара која може да направи велику штету у стаду. Најугроженије су животиње које се напасају на влажним и мочварним пашњацима, пију загађену воду, или једу сено које није довољно суво.

Метиљавост је болест чији узрок је паразит метиљ који може бити велики или мали. Он полаже јаја у барску воду чији домаћин постаје барски пуж, а након што се развију ларве напуштају домаћина и постају метиље са репићем односно церкарије у води или метацеркарије на трави где се учаури. Након што их овца унесе у организам, било кроз загађену воду или поједе траву са метацеркаријом, паразит се или смешта у жучне канале, или кроз трбушну дупљу долази до јетре коју буши ту остаје наредна два месеца колико му је потребно да се у телу овце развије зрео и одрастао метиљ. Ларве се излучују кроз измет овце који се у воденој средини развија и на овај начин заражена јединка може да инфицира и друге животиње у стаду.

Ови паразити су мали пљоснати црви дужине до 3 цм, налик на мале листове сиво-зеленкасте боје. Полно зрели велики метиљ паразитира у јетри и дневно положи и до 20.000 јаја. Учаурени метиљ на сену може дуго да преживи спреман да настани тело овце или краве. За разлику од великог метиља коме је неопходна вода да би се ларве развиле, мали метиљ као привремене домаћине користи обичне пужа и мрава.

Најчешћи симптоми метиљавости код оваца су умор, длака без сјаја, сува и нееластична кожа, промене на слузници посебно око ока и нос постаје сува, уста бледа… Постоје акутни и хронични ток болести. Акутни се ређе јавља, али је и много опаснији. Овца престаје да једе, има пролив, нагло мршави, вуна је неуредна, а може да добије температуру и до 42 степена. То је знак да јој је јетра изузетно оштећена и животиња најчешће угине у року од 7 до 8 дана. Хронични облик болести је чешћи, а симптоми су слабији апетит, животиња нема температуру, али има неуредну вуну која испада у праменовима, цревну упалу са јаким проливом. Испод доње вилице уочава се оток величине кокошијег јајета и накупља се течност у стомаку. Овца постепено слаби, а млечност се смањује и до 20 одсто.

Лечење и превенција

Дијагнозу болести поставља ветеринар на основу клиничке слике и анализе крви, а у зависности од стадијума обољења преписаће и адекватну терапију. Лечење најчешће укључује антихелминтике односно лекове против паразита. У договору са ветеринаром најчешће се дају и лекови за заустављање пролива, а болесна животиња мора да се храни квалитетно, да добија витамине и минерале како би се што пре опоравила.

Кључну улогу у спречавању појаве метиљавости код оваца игра превенција. Према препоруци ветеринара два пута годишње, најчешће у пролеће и у јесен овцама се дају лекови против паразита. Заштита се може радити у трократно с тим да се сваки пут мења активна супстанца препарата. Поред овога треба водити рачуна где овце пасу траву и какву воду пију. Не треба им дозволити пасу траву поред путева, јарка, мочвара и тамо где има доста влаге и стајаће воде. Избегавајте да користите сено са сумњивих пашњака посебно ако се налазе у близни бара. Ако баш немате избора сено са заражених ливада треба добро осушити, а њиме стока храни тек кад прође шест месеци од скупљања траве. Уколико немате друго сено онда га пре полагања код оваца треба  прелити врелом водом како би се уништиле учаурене јединке. На заражене ливаде треба истеривати што више гусака и патака зато што се оне хране барским пужевима и тако доприносе уништавању метиља.

Иако метиљавост код оваца може бити врло опасна важно је пратити понашање сваке јединке у стаду, јер свака промена у изгледу, понашању или исхрани може да указује на ову или неку другу болест. Уколико се дијагностикује и лечи на време метиљавост код оваца најчешће пролази без већих проблема.

Извор: Агробизнис магазин 

Srodni tekstovi

Оставите коментар