Овчарство је и даље најисплативије, а ево и зашто

Аутор: draganadpetrovic
210 посета

Од свих грана сточарске производње намењених производњи меса и млека, по последњем попису пољопривреде у 2023. години, овчарство бележи најмањи пад бројности грла. Како објашњавају стручњаци, за то су заслужне државне субвенције за приплодна грла и за тов, али и добре цене, које овчари постижу на тржишту, продајом квалитетне „генетике“ и јагњади.

Професор доктор Иван Пихлер са новосадског Пољопривредног факултета каже да се у овчарству, статистички гледано, бележи мањи пад бројности грла и истиче да у тој грани сточарства, одгајивачи добро послују, нарочито у делу продаје јагњади.

– Према најновијим подацима за 2023/20204. годину имамо пад од 0,2% и то звучи лоше, пад, али ако погледамо пад других неких сектора у сточарству као што је говедарство, где је пад од 9% у бројности, у свињарству где је пад због присутних болести од преко 19%, онда видимо да је у овчарству ситуација још светлија у поређењу са другим гранама сточарства. До тога су довеле најпре мере државе, које су уведене. Цена свињетине, која се код нас доста троши као месо, била је у великим осилацијама и сада имамо да је цена прасади и преко 600 динара за килограм, што је довело до потрошње других врста меса између осталог и јагњећег меса, а што је довело до тога да је цена товног материјала сада 500, 550 па и 600 динара за килограм – истиче Пихлер.

Илустрација: Има исплативости у производњи и приплодног материјала и јагњади.

Небојша Драгић, одгајивач романовске расе оваца из Ковиља, каже да има исплативости у производњи и приплодног материјала и јагњади.

– Јагњад имају изузетно добру цену, ово је можда историјски тренутак што се тиче цене, око 600 динара за килограм је цена живе мере, када су у питању приплодна грла, за женска грла је 300 ЕУР а за мушка 350-400 ЕУР у зависности од старосне доби – каже он.

Субвенције Министарства пољопривреде за приплодна грла за овчарство износе 10.000 динара по грлу, а за јагњад 3.000 динара по грлу.

Извор: https://www.ekapija.com/news/4631778/evo-zasto-se-ovcarstvo-ponovo-isplati

Srodni tekstovi

Оставите коментар