Колико треба да заради пастир и да ли би требало да похађа школу за тај посао?

Аутор: Gdjakovic
478 посета

Једно од дефицитарних послова у Србији јесу и чобани – професија која лагано нестаје не само код нас него и широм Европе.

Ових дана на једном од популарних домаћих форума за размену информација у сточарству развила се дискусија међу пољопривредницима када је један од учесника из западне Србије затражио помоћ.

– Да ли неко зна некога ко би радио као пастир за овце? Стадо од око 90 оваца и њихова јагњад – питао је послодавац, а потом су кренула да стижу различита питања. На првом месту колика је плата и шта се још уз зараду кандидатима нуди. Искусни сточари открили су да месечна зарада пастира углавном зависи од броја животиња о којима ће бринути. Тако се тренутно чобанима у Србији најчешће нуди пет евра, по грлу, уз обезбеђен смештај и храну. Евро више добија ако стадо чува на сопственој земљи. У овом случају месечна плата била би 400 евра. Међутим, већ неколико дана, у групи која окупља више од 800 чланова, није се јавио нико ко би тај посао радио или препоручио неког од својих кандидата.

Сличне проблеме имају и узгајивачи животиња у Европи. Крајем фебруара објављена је занимљива вест да је у Италији основана школа за пастире, а овог месеца планирано је да почне и први курс за све оне који желе да живе „нови живот у идиличним апенинским планинама”.

Италијански медији пренели су да је стигло стотине пријава за обуку јер су млади одлучни да се врате традиционалним занимањима која су била напуштена последњих деценија.

Затворено више од 1.000 објеката због неиздавања фискалних рачуна

Полазници школе, која ће у почетку бити отворена за само шест особа, бирају се на основу претходног искуства и мотивације. Курс укључује теоријски део и практични, који подразумева једномесечни боравак са стадом оваца у апенинским шумама, лекције попут шишања оваца, узгоја и заштите од предатора. Школа за пастире је бесплатна и обуку финансира Европска унија. Како се наводи, у протеклих 40 година Италија је изгубила многе своје пастире, што је тренд који прати и друге европске земље. Италијанско удружење фармера „Колдирети” објавило је да је око 2.000 младих људи недавно одлучило да се врати пољопривреди и брине о 7,2 милиона оваца у земљи.

Извор:

https://www.politika.rs/scc/clanak/549823/cobani-posao-plate

Srodni tekstovi

Оставите коментар