Има само 16 година и своје стадо од 150 оваца (ВИДЕО)

Аутор: draganadpetrovic
459 посета

Сиња му је омиљена овца, не би је продао ни за шта, а цена једне такве сад је око 250-300 а иде и до 500 евра. Ево зашто родитељи својој деци показују овај видео

Само му је 16, преко да иде на памет му не пада, јер је већ свој газда, а није крио шта све има.

Иза њега 150 оваца, лично његових, а са „дидом“ је од своје пете године, па све досад, овцу по овцу набављао.

Тако је овчарство заволео. Вели, није ни лако, ни тешко, а он је на то навикао и не би своје стадо никад мењао ни за један други посао.

– Не би брате што се каже, било би ми и тешко и жао све то сада разбаталити. А исплати се и на јагањцима и на курбанима, каже млади Алмин из Босне који вели да у крају нема младих као што је он, само још старији понешто држе.

Његов отац код своје куће има бикове и краве а ово овде…

– То је његово, а ово овде је моје, сто посто моје – каже момчић дечјег лица.

Илустрација: За њега је овца богиња и никад ништа друго не би радио осим гајио овце

Шта му кажу другари у школи

Иде у други разред средње, учи за водоинсталатера, а шта му кажу другари. Е, па кажу да је боље бити сам свој газда него да радиш за другог. У школи, не крије, није нешто али иде реда ради, само да заврши. Девојку сад нема, али биће друга. Оставила га због оваца…

– Имао сам цуру… Не свиђају јој се овце, не пашу јој, каже да јој смрди…Није јој пасовало, и она гас. Погодило ме али шта могу, данас су све такве, данас само на телефон… моле Бога и гас или вани да оду – каже дечак додајући да никад не би ишао преко јер се овде боље живи и да је тамо све скупље.

Телефон слабо користи сем за посао, да уговори за „јањце“, понекад погледа тај Тик Ток кад му је досадно. Около по кафићима не иде јер би рађе динар у овцу дао него на наргиле: „Тако, само одоше паре“.

– Они мисле да су фаце што иду у те кафиће и на те наргиле, а то није ништа, само оду паре па ринтај даље – каже прерано сазрели Алмин који пред собом види јасан циљ и своју будућност – на свом имању, а сан му је да буде јак пољопривредник, да има што више оваца, крава и бикова. Млади газда има трактор и све прикључке а да барата машином научио га је отац.

– Ова овца ми је све дала и како сад да је продам… Не би их ни за богатство дао сад кад би дошао неко, а било је понуда. А Алмин ни да чује, навикао и на хладноћу и на кишу, на зиму, на све је то навикао још одмалена.

Верује да су родитељи на њега поносни.

– Питају, како он има, а ја радим, сатрех се… И овде је напредно али неће да раде, само да леже и моле Бога нека марка да падне, кажу даће Бог – објашњава дечак додајући да у иностранство никад не би ишао јер боље му је да је свој газда него да ради за туђина.

Велика му је жеља да се ожени, да има фамилију и волео би да има четворо-петоро деце. Жена је, вели да се поштује, а да се на децу не галами. За своју децу би волео да буду поштени и добри људи.

Има и ко га је преварио, један му украо два јањца, а било је и да долазе разни да краду, а онда је каже дид излетео с танџаром. Вели да је народ такав данас, хоће да превари, седи с тобом, све лепо, а онда оде код другог па свашта прича.

– За мене је моја овца богиња… Народ данас… само тај мобилни, све отишло… – каже дечак који одмалена живи горштачки да га је живот прерано свему научио.

А кад би некако и негде добио 20.000 марака (10.000 евра) пре би купио трактор него неки ауто јер трактор даје а ауто узима.

Младима би препоручио да се баве пољопривредом јер је то лако. Није баш али „не мереш лежат, неће ти нико ништа дат“. Најтеже му је било кад му је други дид летос погинуо, пао под трактор…

– Као да ми је нешто рекло, ајд кући. Дођем кући сви плачу, кажу дид погинуо. Било ми је много тешко, плакао сам, и он је пре држао овце па ме саветовао а код њега сам највише волео то што је био поштен и искрен – каже дечак.

Шта би кад би девојка рекла да распрода све овце

– Рекао бих јој ајд ти тражи другог, мене неш’ – каже Алмин који би за жену једног дана девојку која воли пољопривреду као он и којој овце не смрде.

Сиња нема цену, не би је продао ни за шта

Сиња му је најомиљенија овца, она нема цену и не би је продао. Даје све, и вуну и млеко.

– Нема тих пара… А оваква овца сада кошта 500-600 а иде и до 1.000 марака (500 евра) – каже Алмин који на матуру у Бихаћ планира трактором. А другари? Каже, „смију ми се“.

Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/4293184/decak-od-16-godina-vec-postao-svoj-gazda-evo-sta-je-sve-stekao

Printscreen Yotube/ ТВ Крајина

Srodni tekstovi

1 коментар

Zma 20. новембар 2023. - 09:10

Bravo dečko. Ti si već veliki čovek po razmišljanju. Nema zime za takve kao ti. Samo spoji stočarstvo i moderne tehnologije i čuda ćeš napraviti!

Одговори

Оставите коментар