Да недеља почне лепом вешћу: Петорке у околини Кнића

ФОТО: РИНА

Аутор: Gdjakovic
391 посета

КНИЋ – Прави берићет овог пролећа доживео је домаћин Милисав из шумадијског села Љуљаци.

Његово стадо оваца за само неколико дана увећело се чак три пута, јер су уместо уобичајених једног или два јагњета његове овце на свет донеле у једном налету донеле много више младунаца. Белка је ојагњила петоро, Руменка и Праменка по четворо а остале по троје и тако је Милисав од седам оваца добио 21 јагње.

„Само једна је ојагњила једно а све остале су по више и сви су хвала Богу добро. Милка је ојагњила четворо и сви женски, а Белка мој понос и овца за пример ојагњила ми петоро и то је ја мислим по први пут на овим просторима. Супруга и ја смо били бабице, прихватали смо јагњад и сушили, кад је почела да се јагњи никако да заврши, јагњад само испадају. Троје хранимо на флашицу а двоје храни Белка и даће драги Бог да све буде добро и да их заједнички однегујемо“, каже за РИНУ Милисав Марковић звани Мидо из Љуљака.

Овај сточар не крије одушевљење и понос, његово стадо о којем даноноћно брине са пуно љубави, вратило му је вишеструко за сву његову доброту и труд.

„Ован је сјенички набавио сам га из комшилука и ето у мом стаду је оставио највише потомака. Сматрам да је и исхрана оваца била од великог значаја јер их ја храним луцерком и дајем им овас обавезно да немају пантљичаре, за јагњиће купујем и концентрат. Крмача ми опрасила двоје а овца ојагњила петоро па то нема нигде“, истиче Милисав.
И нема сумње да су Белка, Руменка и Праменка постале шампионке Груже и да ће се у овом крају а и шире још дуго причати о Мидовом стаду јер ни најстарији мештани из Гружанских села овакав репродуктивни феномен не памте.

Извор:

Курир.рс/РИНА

Srodni tekstovi

Оставите коментар