Нови Зеланд уводи порез на краве и овце због емисије гасова

Аутор: draganadpetrovic
699 посета

ВЕЛИНГТОН – Нови Зеланд је представио план за опорезивање емисије гасова оваца и говеда с циљем да се ухвати у коштац са једним од највећих извора гасова с ефектом стаклене баште у тој земљи.

Нови Зеланд би тако постао прва држава која наплаћује порез фармерима на емисију метана од стоке коју гаје, извештава британски јавни сервис Би-Би-Си.

У тој земљи, с популацијом нешто већом од пет милиона људи, гаји се око 10 милиона говеда и 26 милиона оваца. Скоро половина од укупне емисије гасова с ефектом стаклене баште, углавном метана, потиче на Новом Зеланду из пољопривреде.

Илустрација: На Новом Зеланду има 26 милиона оваца

Емисије тзв. „стаклених гасова” из пољопривреде раније нису биле укључене у шему трговине емисијама у тој земљи, због чега су они који то критикују апеловали на владу да учини више како би се зауставило глобално загревање.

Према предлогу, сточари ће морати да плаћају емисије гасова са њихових фарми од 2025. године, преноси Танјуг.

План, такође, укључује подстицаје за фармере који смањују емисије путем адитива за сточну храну, док би садња дрвећа на фармама могла да се искористи за неутралисање емисија.

Новац прикупљен од тог пореза биће уложен у истраживање, развој и саветодавне услуге за пољопривреднике, саопштило је Министарство за животну средину.

Министар финансија Новог Зеланда је прошлог месеца објавио да је планирано 2,9 милијарди новозеландских долара (1,9 милијарди америчких долара) за програм борбе против климатских промена, који ће се финансирати из система трговине емисијама који ће опорезовати загађиваче.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/509253/Novi-Zeland-uvodi-porez-na-krave-i-ovce-zbog-emisije-gasova

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар