Необичан експеримент: Научили говеда да користе тоалет

Аутор: draganadpetrovic
1,K посета

Због производње метана који утиче на загађење ваздуха и значајно доприноси оштећењу озонског омотача, краве су проглашене за веће загађиваче од аутомобила. Бројни покушаји да се реши овај проблем нису дали резултате све док се неко није досетио да би могао да научи говеда да користе тоалет. Веровали или не, ово је пошло за руком групи научника са Универзитета у Окланду који су били запањени резултатима. Не само што су животиње научиле да користе тоалет већ је то значајно утицало и на побољшање њиховог здравља. Тоалет за краве, како се верује, могао би да буде решење проблема стаклене баште и очувања озонског омотача наше планете.

https://agrobiznis.rs/

Једна крава произведе 220 кг метана
Према подацима Организације уједињених нација за исхрану и пољопривреду (ФАО), домаће животиње годишње избацују више од осам гигатона угљен-диоксида у атмосферу. Чак 10 % свих емисија везаних за деловање човека на планети, отпадају на узгој животиња. Краве томе дају значајан допринос, јер се из њиховог измета ослобађају у већим количинама метан, угљен-диоксид и азотни оксид. Научници су прецизно израчунали да свака крава, а процена је да има око милијарду и по говеда на планети, производе око 220 килограма метана годишње. Осим тога ове животиње производе велике количине азот -оксида, нитрата и амонијака који ц́е, ако се нешто промени, наставити да се испира у околне екосистеме и испарава у атмосферу.
Према речима Дагласа Елифеа професора са Универзитета у Окланду дуготрајна природа азот-оксида (настаје мешањем урина говеда са земљиштем) који је 300 пута јачи од угљен-диоксида, је главни узрок пораста температуре наше планете.

Илустрација: Краве су паметније него што се мислило
 • Краве могу да испусте и до 30 литара урина дневно. Према овој рачуници говеда су одговорна за испуштање 62 одсто угљен-диоксида, док на свиње или перад, на пример, отпада до 11 процената. Циљ је да се спречи да се амонијак из говеђег урина помеша са тлом и тако претвори у азотни оксид – објаснио је професор.
  Због тога је спроведен необичан експеримент под именом „му-лу“ са циљем да се говеда науче да користе тоалет. Истраживачи с Универзитета Окланд су покушали да обуче 16 крава, волова и телади да иду у тоалет на једној фарми у Немачкој која припада Институту за биолошка и животињска истраживања у Думерсторфу, у близини Ростока, на северу земље. Као основу су применили методе из људског рода, односно навикавања деце да врше нужду на ноши, с тим што су награде биле прилагођене животињском роду.
  Принцип за обуку је био следећи: краве су одвођене у посебан бокс у штали који је служио као тоалет и ту се чекало да уринирају. Након обављеног посла, у знак захвалности, добијају зашећерену течност у облику меласе. Осмишљене су и казне. Када би говеда вршила нужду ван тог бокса, на њих би био усмерен млаз хладне воде у трајању од три секунде!
  Животиња су временом пуштене да саме слободно изаберу место где ће да мокре. Веровали или не највећи број говеда врло брзо је научио где треба да иде у ве-це. После само 15 часова учења 11 од 16 животиња је самоиницијативно ишло у тоалет где су вршиле нужду. Научници су закључили да су резултати исти као при навикавању трогодишње деце да користе ношу, односно чак и бољи уколико се рачунају деца млађа од две године, имајући у виду да је обука говеда завршена за само петнаест дана.

https://agrobiznis.rs/

Илустрација: Следећи корак научити краве које су на ливади да користе тоалет/ Фото: Pixabay

Корак у добром правцу
Како је оценио професор Даглас Елифе ово је велики успех, јер би коришћење тоалета за говеда донело велике предности.

 • Према проценама на овај начин би се скупило око 80% говеђег урина чиме би се емисија амонијака која изазива киселе кише, посебно у затвореним системима узгоја, смањила за чак 56 процената – објаснио је он.
  Овај необичан експеримент показао је и да коришћењем тоалета говеда раде не само за добробит наше планете већ и за себе, јер повећање хигијене доприноси продуктивности и отпорност стоке након што науче да живе у мање загађеним условима у стаду.
  Међутим, ту су се појавили нови проблеми како одласку у тоалет научити говеда која слободно пасу на ливади на отвореном. Или, применити овај метод на огромним фармама где је производња млека потпуно аутоматизована готово и без присуства људи.
 • Научити животиње да користе тоалет само по себи није решење проблема, али је корак у добром правцу. Овај експеримент је показао да говеда могу да контролишу мокрење иако се веровало да животиње бешику празне нагонски, да нису ни свесне кад мокре а камоли да је могуће обучити их да то раде на тачно одређеном месту. Постоје још неке идеје које желимо да истражимо, а тичу се исхране говеда и колико на тај начин можемо утицати на смањење емисије штетних гасова које производе. Верујемо да ће се у будућности примењивати комбинација више метода које ће бити применљиве у узгоју без обзира да ли су животиње на отвореном или у затвореним фармама. Све ово ће значајно утицати на смањење штетних гасова који озбиљно оштећују озонски омотач наше планете и доводе у опасност опстанак свих живих бића – закључио је Даглас Елифе професор Универзитета у Окланду.
 • Извор:Агробизнис магазин

https://agrobiznis.rs/

Претплатите се и уштедите.

Само од 16.10 до 26.10. можете да се претплатите за 2000 динара на 18 месеци. Све што треба је да посашете поруку ПРЕТПЛАТА18 са ваим именом, презименом и адресом. Прептлату плаћате поштару приликом преузимања првог примерка. Телефон: 0692211049

Акција важи само за Републику Србију

https://agrobiznis.rs/

Srodni tekstovi

Оставите коментар