Неколико њих угасило фарме а неки су повећали, шта је мотив?

Аутор: Gdjakovic
280 посета

 KРАГУЈЕВАЦ – Газдинство породице Живковић, у селу Ботуње код Крагујевца се већ три генерације уназад бави сточарством. Од 2008. године увећавају број крава када постају и једни од највећих фармера у Шумадији. Тренутно имају 53 грла сименталске расе говеда, а дневно предају између 300 до 350 литара млека. Како би обезбедили довољно хране за стоку обрађују 65 хектара.

„Ја тренутно дајем луцерку, имамо вакумирану луцерку и силажу и концентрат. Код нас у селу има нас петоро што имамо мало више стоку, ја имам највише, а један другар има око 25 грла, а иначе смањују се грла. Постоје суседна села која немају ни једну краву, пољопривреда се смањује, сточарство поготову и још ће да се смањи. Обећавају сад неке субвенције, како ће то сад да буде не зна. Ако се држава не покрене око тог сточарства, да се заложе за сточарство оно ће се можда још за 50 % угасити јер премије су биле 15 динара у прва два квартала, а после у друга два 10 динара, а сад се нешто прича да ће опет бити 15 динара. Млеко пада а кад би млеко било барем 70 динара, а премија од 15 до 20 динара могли би да се нађемо ту негде“, рекао је Бојан Живковић, стточар.

У зимском период потребно је водити рачуна о температури у шталама и о исхрани самих крава. Због високе млечности крава музара, које могу да дају и више од тридесет литара млека дневно треба водити рачуна и о потенцијалним болестима, а најчешће су кетоза и пуерперална пареза.

„Краве музаре саме по себи не изискују велику температуру, просечна температура за краве музаре је око 12 до 15 степени. Ово је једна од бољих штала где је власник обезбедио те услове, температура је у оптималним условима, такође је доста осветљена штала а то треба кравама поготову због репродуктивне способности. Исхрана као сама исхрана је јако квалитетна, користи се сено луцерке које је пуно протеина, користе концентрат и силажу. Оне имају таблице и на основу њих ми смо балансирали оброк и оне се тако хране. Ми сваке године по десет кућа у сваком селу угасимо што се тиче говедарства, овде имамо педесет и нешто говеда и када упоредимо тај број он има више говеда од три села у кругу. Ко једном прода краву из штале може млеко да буде и дупло скупље, тај не враћа краву“, изјавио је Марко Батавељић, ветеринар.

Бојан Живковић се на својој фарми бави и узгојем бикова. Тренутно их има двадесет а некада их је имао и дупло више.

„Радио сам већи узгој бикова, имао сам 40 грла, а сада сам смањио и имам телад од својих крава, не купујем их више и то ми је за приход , да имам да купим ђубре, гориво и остало за пољопривреду. Задњу туру сам продао пре два месеца по 2 евра и 80, не знам сада колика је цена , чуо сам да је још пала али не знам. Потражња је сада кренула али пре два месеца је било баш тешко да се прода бик, обично нас зову и ми можемо да их продамо, али када су дошли за продају једва сам нашао неког ко ће да купи. Отприлике треба да буду узраста од 15, 16 месеци и да имају око 650 до 700 кила. Сада је зимски период, нисмо их много ни форсирали јер зими они спорије расту, промена је времена , али кад крене пролеће и кад се пробуди природа све ће кренути са њима лакше и боље“, рекао је Бојан Живковић, сточар.

Због високих цена и улагања у саму производњу која најчешће не прати продајну цену продукта све више сточара у Шумадији напушта своје штале и продаје грла те се тако смањује производња млека у овом делу Србије.

Извор: РТВ, Ана Ребић

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар