Модерна фарма за врхунску производњу млека – робот се највише пита

Аутор: Gdjakovic
383 посета

Породичне фарме музних крава, номадски начин гајења оваца, прерађивачки капацитети, и рад Удружења произвођача млека и сточарских задруга имали су прилику да се упознају ваљевски пољопривредници током четвородневне студијске посете Републици Српској и Босни и Херцеговини, коју је организовало предузеће „Агроразвој – ваљевске долине’’ које спроводи аграрну политику града Ваљева.

Са просечном дневном производњом млека од 24 до 28 литара по крави може се похвалити четворочлана породица Радомира Тошића, на чијој фарми, недалеко од Градишке, је 150 грла говеда претежно сименталске расе од којих је тренутно на мужи 80 крава. Поред сенаже, кукурузне силаже, сирка и зоби које производе на око 60 хектара сопствених ораница, у дневном оброку говеда заступљено је и концентровано храниво. Од пре две године ручну мужу, која је без прања измузишта трајала два и по сата, заменио је робот који је на овом послу ангажован 24 сата дневно. То је им кажу, олакшало рад и скратило време проведено на фарми, ако се има у виду да поједина њихова грла дају и до 45 литара млека. Током процеса муже поред количине млека, за свако грло појединачно добијају и податке о температури млека, проценту млечне масти, евентуалној појави мастиса.

Ово је робот произвођача Lely  карактеристичан је по томе што ради 24х без престанка. Краве саме долазе у бокс за мужу где их чека концентровани оброк који је намењен баш за сваку краву појединачно. Систем је програмиран тако да балансира оброк концентроване хране у односу на производњу млека и кондицију грла. То све се ради преко огрлице коју краве носе на себи. У случају било каквог поремећаја код краве моментално ће звонити телефон власника све док се  на њега не јави И добиће информацију шта се десило. Систем је толико добро урађен да одваја млеко од појединих крава по захтеву произвођача. Рецимо то је случај када се крава отелила или ако је на лечењу” објашwава Тошић за Агробизнис магазин.

Иначе робот је толико добро направљен да за неколико минута крава буде помужена и краве се музу по вољи неколико пута дневно све то има забележено на рачунару уз извештај о квалитету млека. За мање од једног минута робот опера виме и постави мунзни апарат на виме и креће мужа. На екрану су доступне информације о томе колико је тренутно мнамужено млека из које сисе, али И други детаљи о крави која је у боксу за мужу. За то време она ужива у концентрованом оброку који је одређен за њу. Што више млека то више и хране све док је то на нивоу рентабилности и њене пуне кондиције.

Тошић је иначе један од истакнутијих произвођача млека у Републици Српској и члан Управног одбора овдашњег Удружења произвођача млека које тренутно окупља 440 произвођача млека, што је нешто мање од пет одосто укупног броја газдинстава која се у Босни и Херцеговини баве млечним говедарством. Подаци показују да се на њиховим фармама годишње произведе око 45 милиона литара млека, што је 34 одсто од укупно произведеног млека у Републици Српској односно 15 одсто у Босни и Херцеговини.

Ова породица сложно ради већ деценијама, у дворишту савремена пољопривредна механизација, чак 7 трактора, телехендер, прикључне машине све је ту и сами обрађују 60 хектара земље. Одмора тешко има а кући неко увек мора бити. Ипак не жале се раде И зарађују. Кажу да би робот за мужу требало да има свака фарма која има изнад 55 крава.

Иначе током ове године у Републици Српској држава је финансирала набавку чак 960 трактора. А данас чак 23 фарме имају роботизовану мужу. Подстицај за набавку је 100.000 евра, а систем кошта око 300.000 евра у зависности од модела може бити скупљи или јефтинији.

Srodni tekstovi

Оставите коментар