Млади пољопривредник добитник признања за најбоље газдинство у категорији производње млека

Аутор: Gdjakovic
74 посета

На овогодишњем Новосадском сајму, Миле Божић из Поцерског Метковића код Шапца освојио је престижно признање за најбоље газдинство у области млекарства. Овај млади пољопривредник почео је пре пет година са првих неколико јуница, а сада његово газдинство броји више од 50 грла.

Штала је пуна крава, а Миле непрекидно ради на реконструкцији објеката и модернизацији производње. Како би олакшао свакодневну мужу, због које устаје пре свитања, Миле је недавно на фарми изградио модерно измузиште.

„Ово је, слободно се може рећи, рударски посао. Нама дан траје најмање 18 сати. Ради се даноноћно, поготово када је сезона. Обавезе су огромне. Имамо измузиште са два пута по четири места, што нам је мало убрзало и олакшало мужу. Све што смо урадили и правили је половно“, објашњава Миле Божић.

Уз рад и труд, неопходно је и знање. Тренутно је на мужи 19 грла, а сваког дана испоручује 400 литара млека. Поред сопствене производње, Миле докупује житарице.

„Млеко производимо у екстра класи, екстра квалитета, иако радимо у тешким условима, са старом механизацијом. Обрађујемо 12 хектара сопствене земље и још 28 хектара у закупу. Сејемо пшеницу, кукуруз, а око 15 хектара иде у силажу. Немамо довољно кукуруза, па чак и зрно купујемо. Велике количине сена и силаже се потроше“, наводи Божић.

Изазови у производњи су бројни, а улагања долазе углавном из сопствених средстава.

„Нажалост, не можемо да конкуришемо за ИПАРД фондове и друге државне помоћи. Све морамо сами да изнесемо. Опстајемо и боримо се. Само је питање докле ћемо овако успети у овим условима“, истиче Миле Божић.

Миле је члан Удружења произвођача млека Мачванског округа, које окупља углавном младе сточаре. Верује да је напредак могућ само кроз улагања и модернизацију, али признаје да су без помоћи државе такви подухвати незамисливи.

Субвенције за младе пољопривреднике

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство организовао је данас доделу уговора, у вредности 148 милиона динара, регистрованим пољопривредним газдинствима, чији су носиоци пољопривредни произвођачи млађи од 40 година. Бесповратна подстицајна средства су додељена на основу конкурса за подршку младима у руралним подручјима у Војводини који су први пут регистровали газдинство у периоду од 1. априла 2024.
године.
Уговоре је корисницима уручио подсекретар Александар Пановски, који је рекао да је од момента када је први пут објављена ова конкурсна линија 2017. године, намера Покрајинске владе била да  преко ресорног секретаријата помогне младим пољопривредницима у изазовима приликом њиховог започињања пословања у овој значајној привредној грани.
„Циљ овог конкурса јесте да подржи нове младе генерације пољопривредника, школоване за рад у овом сектору, подстицање останка младих у руралним подручјима, те побољшање укупних услова за њихов живот на селу. И ове године смо имали изузетно интересовање за овај конкурс, у оквиру ког додељујемо 127 уговора, односно пружамо подстицај за исто толико породица у нашој покрајини које су за своју егзистенцију одабрале бављење пољопривредом“, рекао је Пановски и додао да вредност овог подстицаја из покрајинског буџета износи до 90 одсто средстава.
Додељена средства опредељена су за инвестиције младих пољопривредника у сектору сточарства за куповину приплодних грла оваца, говеда и свиња, потом сектору биљне производње – за подизање вишегодишњих засада воћа и набавку механизације у повртарској производњи, те набавку пчелињих друштава.

Извор: РТС, РТВ

Srodni tekstovi

Оставите коментар