Куга празни фарме у Републици Српској

Аутор: draganadpetrovic
436 посета

АФРИЧКА куга свиња регистрована је на 146 пољопривредних имања у Републици Српској. Опасна зараза још хара на 10 газдинстава. На терену је нешкодљиво уклоњено 6.485 свиња са 127 заражених имања. Жаришта су у даље активна у селима око Бијељине, док је ова болест у општинама Шамац, Доњи Жабар, Лопаре и Угљевик санирана, подаци су Министарства пољопривреде РС. Узгајивачи свиња у Српској кажу за „Новости“ да је ова зараза озбиљан ударац за свињски фонд, али да се још не може тачно рећи колико ће узгајивачи бити погођени и колику ће штету оставити за собом.

– За сада је болест пронађена код да кажем малих фармера. Велики још одолевају. Али, и досадашња бројка од преко 6.000 уклоњених свиња је велика штета – каже Мишо Маљчић, председник Удружења узгајивача свиња РС.
Он каже да се узгајивачи масовно решавају свиња и по нижим ценама из страха од болести, јер би тако остали без икаквих прихода.

– Цена товних свиња је сада ниска, али кад се свиње распродају онда нам следи поскупљење свињског меса јер неће бити домаће производње и остајемо на милост и немилост увозника свиња. Увозници ће да диктирају цену на тржишту која ће сигурно бити висока – каже Маљчић.
С друге стране, министар пољопривреде Саво Минић каже да је Влада РС урадила све што је било могуће на сузбијању афричке куге свиња у Српској. Он је рекао да ће се штета бити надокнађена свим пољопривредним произвођачима који су имали губитке у стаду по основу ове болести.

– Ко је увезао ову болест ми не можемо знати. Она се зове афричка куга свиња, а не куга РС. Много је механичких преносника од инсеката, путничких возила и људи – истакао је Минић.

Илустрација: Штета бити надокнађена свим пољопривредним произвођачима који су имали губитке у стаду по основу ове болести

Он је подсетио да афричка куга свиња постоји у окружењу од 2019, када је Влада РС донела план који је активиран са првом појавом афричке куге свиња у Српској.

– Предузели смо све потребне мере да се обезбеде сва материјална средства када је у питању еутаназија свиња и процена штете на подручју Бијељине, Лопара и Угљевика – рекао је Минић.

Позив ловцима
МИНИСТАР Минић позвао је све ловце и кориснике ловишта у Српској да предузимају мере и придржавају се датих упутстава с циљем спречавања ширења афричке куге свиња. Осврћући се на то да је недавно у брчанском насељу Исламовац пронађен леш дивље свиње угинуле због афричке куге, што је незванично први регистрован случај заразе код дивљих свиња у БиХ, Минић је рекао да је Ловачки савез Српске адекватно реаговао са прецизним упутствима за ловочуваре, прихрану и одстрел дивљачи.

Извор: https://www.novosti.rs/republika-srpska/vesti/1260997/kuga-prazni-farme-redom-zaraza-registrovana-146-poljoprivrednih-imanja-srpskoj

Srodni tekstovi

Оставите коментар