Једна од три аутохтоне домаће расе свиња, моравка, пре петнаестак година била је пред истребљењем. Сада је број грла већи јер је, због веће потражње, одређени број узгајивача нашао рачуницу.
У домаћинству Сретена Пајића, из ваљевског села Гола Глава, нису одустајали од узгајања моравке ни када су били међу тек неколико узгајивача у Србији. И тада, а и сада када се потрошачи враћају због квалитета меса ове расе, у овом домаћинству моравка се слободно хранила у природи.
– Ова свиња је испала толико добра и квалитетна што се тиче и меса и издржљивости, отпорности. Отпорнија је од беле свиње, а ето хоће већи простор само на отвореном. Тренутно су овде у овом простору зато што су пред прашење, а иначе су на два и по хектара шуме ограђене – каже Сретен Пајић.
Илустрација: Моравке имају изванредан квалитет меса
Због све скупље фармерске производње свиња, пољопривредни стручњаци очекују даљи благи пораст броја грла моравке. Упркос мањој продукцији и прирасту, једноставнија производња, већа цена и све сигурнија продаја, препоручују ову аутохтону расу будућим узгајивачима.
– Она је толико захвална да се најчешће држи у спољашњим условима, у воћњацима, не тражи неке услове смештаја и исхране као што то захтевају „културне расе свиња“. Поред тога она се одликује и изванредним квалитетом меса – објашњава др Радосав Вујић из ПССС Ваљево, који истиче да је такође веома значајно да се сачува генетика, да се сачува та раса.
– Што се тиче продаје ових свиња, значи прасића и приплодног материјала, нама је то 90% заговорено у напред – каже Сретен Пајић.
Држава подстиче узгајање аутохтоних раса значајно већим субвенцијама. Некада заборављена моравка постаје све профитабилнија на тржишту које све више тражи аутохтоне домаће животиње узгајане у природним условима.
Извор: https://www.ekapija.com/where-to-invest/4048106/koje-su-sve-prednosti-uzgajanja-autohtone-rase-svinja