Како су Немци од Баварске направили европску престоницу млечног говедарства

Аутор: draganadpetrovic
363 посета

За немачку покрајину Баварску, где је према последњим подацима 800.000 говеда, каже се да је европска “престоница“ млечног говедарства. Само на подручју Розенхајма налази се 1.500 фарми, где је у просеку 50 музних грла, а када је у питању расни састав 95 посто је сименталац. Неке од ових фарми имало је прилику да обиђе четрдесетак ваљевских пољопривредника,који су о трошку града Ваљева и у организацији предузећа “Агроразвој – ваљевске долине“ боравили у студијској посети
Немачкој.

На 500 метара надморске висине, у подножју Алпа, на1.500 фарми производи се такозвано планинско млеко за које овдашњи фармери добијају око пет евро центи више од својих колега из других крајева једне од најразвијенијих земаља Европске уније.
Објекти за стоку изграђени су од четинарског дрвета, које расте у овом делу Немачке, по свим стандардима за држање музних крава које се слободно крећу. За изградњу и опремање фарми, од државе добијају повраћај средстава у висини од 40 посто од вредности инвестиције, а неки од услова су да наредних 12 година морају да се баве говедарском производњом и да краве буду на испаши. На већини фарми мужа је роботизована, исхрана механизована, што практично значи да је за рад на фарми са 50 крава довољна једна особа.
“Тренутно је добро, и са ценом млека сам задовољан, а како ће бити у будућности то нико не може да гарантује. Мислим да сељацима никад неће бити лако. Објекат је изграђен за смештај 70 крава што је и капацитет робота за мужу, али је на фарми тренутно 50 музних грла, које свакога дана дају близу 900 литара млека. Имамо и фарму јуница које након тељења најчешче продајемо као првотелке“, каже Флориан Мосегер.

Илустрација: Око 95 одсто грла у Баварској су сименталци

Откупна цена млека 2016. године износила је 20 евро центи по литру, затим је дужи временски период била 40, а тренутно је 60 евро центи. За разлику од својих колега Јохан Таксер за литар органског млека добија непуних десетак евра више.
Пре шест година са конвенционалног прешао је на органско сточарство. Тренутно има 90 музних крава, које у просеку дају 7.000 литара млека годишње.
“У последњих годину дана, како је све поскупело, посебно када је у питању енергетска криза, органска храна више није толико атрактивна у маркетима, и за ово млеко добијамо скоро исто новца као и конвенционалне фарме. Али не одустајем од ове производње, јер се надам да ће бити боље. Пре две године откупна цена органског млека је била дупло виша, а сада је скоро иста јер је смањена потражња и опала куповна моћ. Мени за литар млека са 4,15 посто масти и 3,45 посто протеина плаћају 68 евро центи“, наводи Јохан Таксер.

Илустрација: Говеда се продају на аукцији

Недалеко од Розенхајма, у региону Мисбах организује се аукцијска продаја говеда. Такав начин промета стоке, у наменски изграђеном објекту, одвија се већ 130 година. У власништву је Друштва за очување генетичких ресурса и промет животиња на територији јужне Баварске, које има
1.300 чланова на чијим фармама је 95.000 крава.
Овде се током године организује 14 аукцијских пијаца за крупну стоку и 52 за продају телади. Такође се баве извозом приплодних говеда и телади из Баварске. Имају 11 стално запослених радника и 20 фармера које додатно ангажују у данима када се организује продаја стоке. У власништву удружења је и око 100 хектара земље од чега је 30 хектара шуме и објекти које издају у закуп.
“Овде се током године прода око 2.800 крава, 1.600 првотелки, око 200 бикова и око 32.000 телади. Годишњи обрт новца од продаје стоке је око 20 милиона евра, од чега друштво узима провизију у висини од седам процената, док се 93 посто уплаћује на рачуне пољопривредника. Циљ ове организације није да оставри велики приход, већ да се овакаво место одржава где фармери имају организовану и сигурну продају“, каже Кристијан Пресла, представник Друштво за очувањегенетичких ресурса и промет животиња на територији јужне Баварске.

Илустрација: Купци на аукцији добијају каталог са свим карактеристикама грла на продају
Објекат има простор за аукцијску продају крупне стоке, затим телади и прихватни део за боравак говеда, ветеринарску контролу и купање грла. Сваки купац на сам дан аукције добија каталог са производним карактеристикама и пореклом сваког грла које је на продају. Иначе, ово је званично регистровано продајно место од стране Европске уније на ком може да се обавља продаја животиња из целог света.
Мајер Хофер, инспектор за здравствену контролу животиња и регуларност аукцијске продаје у покрајини Баварска, каже да сименталска раса говеда, у крају са великом надморском висином, само са травом и минималним концентрованим додатком, успева да буде изузетно млечна и да има добру мускулатуру за производњу меса.
“Пре десет година почели смо да радимо генетску контролу телади. Резултати се упоређују са биковима који су већ доказани са својим потомством, на основу чега се одређује у које сврхе се телад могу користити. Прошле године је проба урађена код 1.200 телади од којих је само 25 отишло у центре за осемењавање, 200 је продато фармерима за природни припуст, а остало за тов. Ради се и на генетском истраживању код бикова, где постоји могућност да се у раним фазама развоја открије да ли ти бикови евентуално имају гене који нису добри, што их аутоматски искључује из приплода“, каже Мајер Хофер.

У власништву овдашњих фармера је у просеку 30 до 50 хектара ораница по газдинству, а за хектар пољопривредног земљишта у овом делу Немачке неопходно је издвојити 250.000 евра.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар