Како повећати производњу прополиса у кошницама?

Аутор: draganadpetrovic
812 посета

Прополис (пчелињи лепак) је смоласта супстанција, пријатног мириса етарских уља, коју пчеле израђују од продуката биљних пупољака.У кошницама га пчеле користе за лепљење шупљина и смањење лета, мазање унутрашњих зидова кошнице, полирање неравнина и учвршћавање делова кошнице, које су нежељени гости оштетили (мишеви, инсекти).

Прополис има бактерицидна својства и због тога га пчеле користе за полирање и дезинфекцију ћелија пред полагање јаја у њима. Тиме се легло штити од патогених микроорганизама.

Установљено је да у специјалним приборима за сакупљање прополиса, пукотине од 0,1 до 3,5 мм пчеле затварају искључиво прополисом, а ширине од 3,5 до 10 мм по правилу воском, а понекад воском и прополисом. Испитивања су показала да би мреже за сакупљање прополиса требало да имају отворе ширине дијаметра мањег од 4 мм и да је то оптимална ширина коју пчеле попуњавају прополисом.

Илустрација: Прополис је изузетно здрав за људску употребу и лек је за дисајне проблеме

Највеће количине прополиса пчеле доносе изнад гнезда на плафонским деловима, на сатоношама рамова и на отворима нижих и горњих лета. На тим местима прополис је и најчистији.
Без штете за пчелиње друштво можемо годишње убирати до 80 г прополиса широке потрошње. Ипак, користећи поступке, који пчеле побуђују на прополисовање својих гнезда, можемо увећати ту количину до 2 кг (путем појачавања вентилације гнезда, израдом специјалних ребрастих, мрежастих или степенастих прибора за сакупљање прополиса, коришћењем уложака за лета, различитих конструкција и др.).

Највеће количине прополиса пчеле сакупљају у другој половини јула и првој половини августа, односно, у периоду припреме пчела за презимљавање. На 60 дана пре наступања првих стабилних мразева требало би зауставити сакупљање прополиса пошто не смели да оставимо гнезда без прополиса у току зиме.

Прополис, поред тога што је изузетно здрав и има широку примену у хуманој медицини, постиже и одличну цену на тржишту, па је један од битнијих пчелињих производа који сакупљају многи пчелари.

дипл. инж. Драган Радосављевић, ПССС Неготин

Извор: https://www.agrotv.net/sakupljanje-propolisa/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар