Како заштити краве, свиње и кокошке од врућине

Аутор: draganadpetrovic
572 посета

Високе температуре не пријају људима који ових дана спас од сунца траже у хладовини и под клима уређајима. Замислите тек како је тек животињама, јер када жива у термометру прегура 35 степени тада животиње баш као и људи могу да добију топлотни удар. За време црвеног метеоаларма боравак стоке на испаши може да буде веома штетан. Зато, ево савета како да заштите животиње од врућина.

Илустрација: Производња млека може да се преполови због врућине
Краве

Краве су врло осетљиве животиње јер када температуре пређу преко 30 степени Целзијуса, оне доживе велики стрес који се одражава мањим узимањем хране и већом количином испијања воде, што може да резултира падом производње млека, која током лета може да се смањи и до 50 одсто.
Ове животиње такође веома тешко подносе и високу влажност ваздуха, чак и када су температуре ваздуха ниже, што опет доводи до смањења производње млека. Како би се ови губици спречили, ево шта треба да радите.
– Код изградње штале обавезно водити рачуна о природној вентилацији. У овим тропским условима кравама би требало обезбедити велике количине свеже воде, јер одрасла грла попију преко 150 литара воде на дан, уколико је температура ваздуха преко 30 степени. Наравно, требало би их заштитити и од директног утицаја сунца тако што ће се изградити надстрешнице или посадити дрвеће. Када је храна у питању, ваљало би повећати ниво уноса енергије да би се смањио недостатак изазван смањеном конзумацијом хране. Животиње би требало да једу у касно увече или рано ујутро – кажу у једној новосадској ветеринарској ординацији.

Ваљало би водити рачуна и о томе да у штали нема превише грла, на малој површини, а сваки дан би, док трају ове температуре требало чистити и мењати простирку и након тога дезинфиковати објекат како би се смањио број мува око краве. Ваљало би поставити и додатну вентилацију унутар објекта и користити систем хлађења хладном водом.

Илустрација: Крмаче треба прскати водом и чешће им мењати воду за пиће

Свиње

Када је реч о свињама, требало би да знате да се оне хладе искључиво путем дисања, јер немају знојне жлезде, а и знају саме да потраже помоћ. У случају високих температура, свиње ће покушати саме да се расхладе, тако што ће да потраже хладније место у обору или ће се наместити у делове обора где је веће струјање ваздуха. Осим тога, помериће се од осталих јединки, копаће док не наиђу на хладнију земљу и ваљаће се у фецесу и урину. Уколико температуре пређу 36 подеок, крмаче би требало прскати водом и мењати им воду за пиће.

Илустрација: Кокошке престају да носе јаја кад жива у термомерту пређе 35 степени

Кокошке

Уколико температура пређе 35 степени, кокошке ће потпуно престати да носе јаја. А ако се не предузму мере заштите за време великих врућина, оне ће почети да показују знаке топлотног удара, као што су ходање около с отвореним кљуновима, лежање на земљи са раширеним крилима и узимање врло малих количина хране. Кокошкама ћете олакшати ако им охладите воду. Најбоље је да имају плитке посуде током топлотних таласа јер их је лакше расхладити. Обавезно воду држите у хладу, а током поподнева ставите коцкице леда у посуде, како би вода што дуже остала хладна. Кокошињац може толико да се загреје, да кокошке једноставно не могу да бораве у њему, а бисте га охладили, потребно је да направите вентилацију, ако је већ немате.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/moj-biznis/kravama-stres-vec-preko-30-stepeni-evo-kako-zastititi-domace-zivotinje-od-toplotnog/86gl4fe

Srodni tekstovi

Оставите коментар