Игор је ветеринар и човек са мисијом

Аутор: draganadpetrovic
383 посета

На тромеђи општина Љубовија, Осечина и Крупањ смештене су Соколске планине, а највиши врх Рожањ налази се на скоро хиљаду метара надморске висине. На том месту укрштају се ваздушне струје и ствара специфична ружа ветрова и управо је ту доктор ветерине Игор Рабат одлучио да купи имање и направи своје парче раја. Као велики љубитељ животиња он је посебно заинтересован аутохтоне расе домаћих животиња, којих је све мање и налазе се на граници опстанка.

– Ми имамо овде тринаест домаћих брдских коња који су некада били основна радна снага, 25 магараца, 140 оваца и коза домаће расе „праменка“ која је се на овим просторима гајила пре два века, пре него што је настала селекција и укрштање различитих раса. Мени као ветеринару је мисија да ту женску сорту животиња омасовим како би се проширила популација и не дође до нестанка врсте од којих је изузетан квалитет сира и кајмака, док на жалост мушка популација завршава у кланицама – казао је за РИНУ ветеринар Игор Рабат.

Илустрација: Игор на имању има коње, магарце, аутохтоне расе оваца…

У овом јединственом комплексу налази се и јединствена штала „Арка“ у којој све ове аутохтоне расе живе заједно, што је права реткост у Србији. Назив је симболично добила по „Нојевој барци“, за њу се далеко чуло и иако нису замишљене као туристички пројекат ове колибе на врху Соколских планина из године у годину привлаче све више посетилаца из свих делова Србије.
– Услед експанзије домаћег туризма одлучио сам се на проширење смештајних капацитета. Аутентични српски вајати као и гастрономска понуда су само неки од доживљаја на надморској висини близу хиљаду метара, са места са ког се пружа величанствен поглед на пола Србије – каже Рабат.

Илустрација: Највећа подршка му је баба Вера

Соколске планине и њен највиши врх Рожањ, имају дугу и богату историју, а некада давно туда је пролазио главни трговачки пут старих Римљана, чији су остаци и данас видљиви. Изузетно је богата шумом и чистом изворском водом, која се показала као изузетно делотворна кад су у питању многе болести, а пре свега у лечењу штитне жлезде. Док ваздушне струје помажу онима који имају проблема са плућима.

Извор: https://www.blic.rs/slobodno-vreme/igor-je-veterinar-koji-se-preselo-na-zabacenu-planinu-i-gaji-zivotinje-koje-niko/dferkew

ФОТО: Игор Рабат/ Facebook

Srodni tekstovi

Оставите коментар