Наставља се пад откупне цене млека у Великој Британији, фармери очајни

Аутор: draganadpetrovic
339 посета

Са 1, 85 милиона крава и 13.000 фарми регистрованих за производњу Велика Британија спада међу највеће произвођаче млека у Европи. Годишње се произведе око 14 милијарди литара млека. Индустрија млека у овој земљи запошљава око 24. 000 људи док 50.000 њих директно или индиректно зависе од производње млека.

Међутим, како пишу енглески медији специјализовани за пољопривреду економска криза није заобишла ни млечно говедарство у овој земљи. Већ сада се процењује да ће произвођачи млека у Великој Британији ове године пословати са губицима. Наиме, цене млека падају брже од трошкова што неминовно води у губитке.

Илустрација: Индустрија млека доживела је озбиљан ударац инфлације

Како преживети шест месеци?

Како преживети наредних шест месеци била је главна тема на недавном саветовању по именом „Стање у млечном говедарству“ које је одржано у Британији. Сви су се сложили да је индустрија млека доживела велики инфлаторни ударац зато што трошкови производње расту а откупна цена млека пада. Наиме, просечна откупна цена млека у овој земљи пре избијања економске кризе била је између 30 и 36 пенија односно од 30,52 до 48,74 динара по литри.

Од марта прошле године цене су почеле да варирају, у септембру су почеле да расту да би у децембру 2022. откупна цена млека достигла рекордних 51 пени односно око 67 динара по литри што је било готово двоструко више него у истом периоду 2021.

Међутим оваква ситуација била је неодржива на дужи период па је од децембра до данас евидентан пад откупне цене млека  у овој земљи. Сви велики прерађивачи већ најављују ново смањење цена за фебруар и март.

У исто време, инфлација пољопривредних инпута креће се на преко 30%, са веома значајним повећањем трошкова сточне хране, ђубрива, енергије и радне снаге.

Илустрација: Фармери са мањим бројем прибојавају се да ли ће опстати

Неизбежни губици

Како упозоравају стручњаци пад откупне цене млека не прати и пад цене производње, напротив трошкови су или исти или расту.

– Видећемо како ће убудуће то ићи, али не мислим да ће трошкови производње нужно падати за исти износ као падају откупне цене млека. То ће произвођаче ставити у врло незгодан положај јер цена млека неће покривати цену производње па ће фармери имати све мање начина да надокнаде губитке – истакли су стручњаци.

Кризом су, као и у другим земљама, највише погођени мали фармери који уз високе трошкове производње и пад откупне цене млека покушавају да нађу начин да преживе. Процена је да многи од њих неће моћи да опстану и да ће бити принуђени да затворе фарме као што је то случај и у многим другим земљама Европе.

Уз све то британски произвођачи млека све се чешће суочавају са оптужбама да су најгори загађивачи животне средине. Посебно на удару су они који муљ од стајнака бацају у реке због чега плаћају астрономске казне. Према извештају инспекцијских служби већина фармера крши прописе за правилно одлагање стајнака иако држава нуди грантове за уређење инфраструктуре и побољшање складиштења. Чак су и велики прерађивачи млека као што је Арла понудили фармерима више откупне цене млека уколико стајнак складишти на еколошки прихватљив начин.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар