Зашто је микроклима важна у објектима за држање животиња

Аутор: draganadpetrovic
720 посета

У последње време све више се даје на значају микроклиматским условима у објектима у којима се гаје домаће животиње.За успешно бављење сточарском производњом најбитнији су раса, исхрана и услови гајења. Овај последњи фактор је некада био маргинализован, али се установило да је и он итекако битан за максималне производне резултате.

Најлакше мерљива од микроклиматских фактора је температура. Краве веома добро подносе ниске температуре, чак и до 10 степени испод нуле. Битно је да им се обезбеди довољно суве сламе као простирке. Све до 20-25 степени краве лако подносе, а производни резултати су максимални. На 30 степени и преко тога, постаје им теже и наравно да се смањују производни резултати. Зато је од великог значаја обезбедити им стални проток ваздуха и повремено туширање.

Илустрација: Добра вентилација штале је од великог значаја
Од великог значаја је и састав, квалитет ваздуха. Посебну пажњу требало би обратити на количину кисеоника у објекту која мора да буде приближна оној количини која се налази напољу (21%). Практично, то се најлакше види зими када многи фармери затварају објекат потпуно (што се никако не препоручује). Тако долази до мањка кисеоника и повећаног удела угљен-диоксида. Тај проблем се види у томе што краве нерадо леже, или често устају, а узрок томе је угљен-диоксид који као тежи пада у доње делове штале. Такође, последица затварања објекта је и велика количина влаге која се кондензује у објекту, што кравама веома смета и доводи до разних здравствених поремећаја. Зато би објекат требало што више држати отвореним током целе године.

Извор: дипл. инж. Горан Јоксић, ПССС Крагујевац

Извор: https://www.agrotv.net/znacaj-mikroklime-u-objektima-za-drzanje-zivotinja/

Srodni tekstovi

Оставите коментар