Птичији грип хара Хрватском и Мађарском, стабилна ситуација у Србији

Аутор: draganadpetrovic
292 посета

Док Хрватска муку мучи са птичијим грипом који се недавно појавио и на фарми ћурака у Мађарској, у Србије забележено мање заражавање живине, саопштила је Управа за ветерину. Птичји грип – авијарна инфлуенца ове године је дијагностикована у седам округа Србије на 10 локација, а ниједан случај није забележен код живине на комерцијалним фармама, објавила је Управа за ветерину Министарства пољопривреде. У информацији објављеној на сајту наводи се да је седам случајева било код дивљих птица, док је птичји грип био код живине на три сеоска газдинства у близини водених површина.

Илустрација: У Србији је мање заражене живине ове године

Као окрузи у којима је било те болести наводе се Западно-бачки, Северно-бачки, Средње-банатски, Северно-банатски, Јужно-бачки, Јужно-банатски и Сремски, сви у Војводини. Први случај потврђен је 11. јануара, а последњи 24. новембра.

Истиче се да је узрок појаве болести потицао од присуства дивљег соја вируса, односно његовог ширења у непосредном окружењу. Авијарна инфлуенца је прошле године била укупно потврђена у седам округа, међу којима су поред неколико војвођанских били град Београд и Рашки округ. Потврђена је била на 13 жаришта, од чега 10 код дивљих птица и три код живине. Управа за ветерину оценила је и да је у Србији се ситуација са овом заразном болешћу животиња у односу на Европу може сматрати стабилном у последњих неколико година.

Извор: https://www.euronews.rs/biznis/agrobiznis/72797/uprava-za-veterinu-u-srbiji-ove-godine-manje-potvrdenih-slucajeva-pticjeg-gripa-nego-u-2021/vest

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар