Жедна села Србије, како напојити готово 5.000 грла стоке

Аутор: draganadpetrovic
1,3K посета

У Чачку, Пожеги, Ариљу, Лучанима и Горњем Милановцу – на снази је ванредна ситуација због отежаног водоснабдевања. Угрожено је око 250.000 потрошача, а грађанима – упућен апел да воду рационално троше. Због велике суше, недостаје вода за напајање стоке у Гаџином Хану, а рестрикције су и у Тополи. Мештани Божетића – највеће нововарошке месне заједнице имају додатне муке – како напојити готово 5.000 грла крупне стоке.Још активан извор или речица, за домаћинства која у својим шталама имају и до 50 грла крупне стоке, у ово време право су благо до кога стижу, дневно прелазећи и више десетина километара.
„Мука је велика, врло тешко. Ја сам задужен за то. По цео дан то радим и не стижем ништа поред тога. Долазим 2-3 пута на дан, по 15 километара пута, трошим гориво, време“, каже Драшко Јелић из Дебеља.

Илустрација: И стока је жедна/ Фото: Pixabay

„Догонимо са бурадима и са бурачама. Има мало кући али нема довољно. Мораш све да оставиш да догнаш им воду, да их терамо као раније у пашу, нема то ко да ради, паше зарасле, где су била појилишта не може се проћи више“, жали се Михаило Перошевић из Штиткова.

Од Вршевине до Тисовице, врела у Штиткову, где је коме ближе и где потоци и речице нису пресушили, мештани се боре за сваку кап воде.

„За краве, њих шест сваки други дан идем за воду. А кући, доле, имам неко мочило за јунад, али готово је да пресуши. Више не знам шта ћу ни како ћу,“ рекао је Бошко Јелић из Дебеља.

И тек што су помислили да је њиховим мукама крај, прошле године епидемија је зауставила изградњу водовода, на који чекају – четири деценије. Радови су сада настављени, али из скромног буџета општине за ову годину, издвојено је свега 30 милиона динара, а вредност пројекта је знатно већа.

„Оно што је сигурно то јесте да ћемо ове године положити цеви, да ћемо расписати јавну набавку да урадимо каптажу на изворишту и то је најскупљи део у овом пројекту од 138 милиона динара и да ћемо поред каптаже расписати јавну набавку за изградњу једне црпне станице на крају овог потисног вода“, навео је председник општине Нова Варош Раде Васиљевић.

Илустрација: Домаћини се сналазе како знају и умеју/ Фото: Pixabay

До сада су урађена два од седам километара примарне мереже, али ће, надају се, уз подршку државе и већа средства из буџета за идућу годину, до краја наредне грађевинске сезоне вода стићи и до најжеднијих села нововарошке општине.

Извор:https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4478584/zedna-sela–napajanje-stoke.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар