Вијетнамци направили вакцину против афричке куге свиња

Аутор: draganadpetrovic
613 посета

Вијетнам је развио вакцину против афричке куге свиња у сарадњи са САД и има за циљ да постане први глобални извозник, пренео је Новосадски институт за ветеринарство.Овај вирус који је иначе безазлен за људе, десетковао је популације свиња у Вијетнаму 2019. године, а милиони животиња убијени су после избијања епидемије у Монголији, Камбоџи, Хонг Конгу и континенталној Кини.

Као последица овога, цена свињетине је драстично порасла, а Вијетнам је највише погођен овом болешћу у Југоисточној Азији.

– Производња и комерцијална регистрација вакцине је историјски догађај. Сигурно да ћемо производити вакцину против свињске куге за домаћу превенцију и такође је циљ да је извозимо – наводи заменик министра пољопривреде и руралног развоја Phung Duc Tien.

Илустрација: Имунитет стечен кроз вакцину траје шест месеци

Међутим, званичници нису дали временски оквир за увођење вакцине или било какве назнаке о капацитетима Вијетнама да је произведе у великом обиму. Од 2020. вијетнамски истраживачи су радили са научницима из Сједињених Америчких Држава на NAVET- ASFVAC.
Институт за пољопривредна истраживања Министарства пољопривреде САД је послао званично писмо Одељењу за здравље животиња Вијетнама потврђујући да је вакцина NAVET- ASFVAC безбедна и ефикасна.

Имунитет добијен вакцином траје шест месеци.

Званична дозвола за промет за Вијетнам издата је почетком јуна, а у употребу је пуштено првих 600.000 вакцина. Уколико се добро покажу, вакцинација ће се дозволити у читавом Вијетнаму.

Извор: https://www.agrotv.net/u-vijatnamu-razvijena-vakcina-protiv-africke-kuge-svinja/

Srodni tekstovi

Оставите коментар