У Семберији регистрована афричка куга свиња

Аутор: Gdjakovic
465 посета

Присуство вируса афричке куге код свиња потврђено је у једном породичном домаћинству у Средњем Драгаљевцу код Бијељине. Вирус је потврђен јуче, а у међувремену појавило се још пар сумњивих локација.

Како истиче министар пољопривреде Саво Минић, ветеринарски инспектори су од јутрос на терену.

Свињогојци на подручју Градишке, Лакташа, Српца и Прњавора окупљени у Регионално удружење свињогојаца забринути су стањем у Семберији. Фармер Ранко Сарајлић, који располаже модерним објектима за производњу и тов, каже да постоје многи механизми заштите и контроле. Свињогојци овог дела Српске на фармама редовно проводе мере заштите јер Ресор за пружање стручних услуга Подручна јединица Градишка са свињогојцима континуирано проводи едукацију од 2019. године када је афричка куга свиња детектована у Србији, пренела је РТРС.

Поред свих предузетих мера Регионално удружење свињогојаца је затражило и додатну проверу коју је упутило на адресу Министарства унутрашњих послова. Свињогојци су забринути и због могућности да детектован већи број жаришта заустави започете активности на увозу квалитетног генетског материјала у оквиру подстицаја капиталним инвестицијама.

https://www.dnevnik.rs/ekonomija/poljoprivreda/u-selu-kod-bijeline-svine-zarazene-africkom-kugom-23-06-2023

Srodni tekstovi

Оставите коментар