Србија развија производњу вакцина како за људе тако и за животиње (фото + видео)

Аутор: Gdjakovic
811 посета

Глобална пандемија вируса Ковид 19 у многоме је допринела да се развије свест о значају здравствене безбедности становништва која очигледно има веома зависну спону са здрављем животиња, јер све чешће имамо ситуацију да вируси прелазе са животиња на људе и обратно. Ми смо имали прилику да у Шпанији посетимо једну од највећих компанија када је у питању производња вакцина за животиње, где смо сазнали да се Србија ускоро враћа на мапу произвођача вирусних вакцина.

Како заправо изгледа производња вакцина и лекова за животиње? Идентично као и она за људе. Безбедност у смислу хигијене мора бити на врхунском нивоу. Да би смо забележили ове кадрове трбало је да се пресвучемо седам пута у заштитна хигијенска одела. Није било лако, али је вредело. Управо у овој соби која је потпуно стерилна неколико радника само има приступ и ту се пуне дозе са лековима. Због различитог притиска боца буквално искаче из једне у другу просторију на траци која их повезује. Захваљујући томе нема могућности контаминације, односно заражавања простора. И попред свега тога лек се пре употребе поново контролише неколико пута. Како визуелно, тако и у лабораторији.

Сандра Вилла Граса Цлеманте, др Драгољуб Милинковић и Мануел Рамос (десно)

А какав је утицај пандемија имала на ветеринарску фармацију у Шпанији, рећи ће нам Сандра Вилла Граса Цлеманте, генерална директорка Лабијане у Шпанији:

 „Наша производња је заиста прошла кроз изазован период, не у смислу заражавања запослених, колико је био проблем обезбедити комплетну логистику, редовно снабдевање сировинама и одржавање и онако захтенвног нивоа хигијене. Поред стандардних процедура увели смо и нове. Дешавало се да у време закључавања нисмо могли ни да радимо, али смо то све превазишли. Посебно бих нагласила да смо успели да одржимо снабдевање тржишта упркос повећаној тражњи за бројним средствима“.

Према речима генералног директора Лабијане господина Мануела Рамоса, веома су задовољни инвестицијом у Србији.

 „Захваљујћи улагању у Ветеринарски завод Суботица проширили смо  своје капацитете како у смислу стручног кадра тако и производње. Инвестиција се десила непосредно пред почетак пандемије у свету, односно крајем 2019. године. Од тада до данас уложили смо значајна средства, нарочито у савремену лабораторију која треба да нам омогући да унапредимо производњу, проширимо број вакцина и лекова и да све наше ресурсе које имамо, као највећи шпански произвођач и један од лидера у Европи ставимо на располагање Заводу у Суботици који има одличан потенцијал. Очекујемо да Суботица буде регионалини лидер у погледу производње вакцина за животиње“ без устезања каже први човек Лабијане, која није користила подстицаје државе Србије већ је из сопствених средстава уложила у развој Ветеринарског завода Суботица и додаје: „Поред трансфера знања и тржишних могућности ми желимо да сарађујемо у сваком погледу са стручњацима из Србије и да радимо на развоју фармацеутске индустрије, не само у ветерини већ и у хуманој медицини“.

Ускоро савремена лабораторија у Суботици на светском нивоу

Са својим колегом из Шпаније слаже се и др Драгољуб Милинковић, директор Ветеринарског завода Суботица, са којим смо разговарали о томе како ће се даље развијати Ветеринарска фарамцеутска индустрија у Србији, и где су наше развојне шансе, али и изазови за будућност.

„Идеја је да се део производње пренесе из Шпаније али и да се унапреди постојећа производња која ће се ослањати на модерну технологију коју ћемо имати захваљујући инвестицији у лабораторију за коју је издвојено 1,5 милиона евра. Следи нова инвестиција у потпуно нову производњу вирусних вакцина. Ова лабораторија ће бити јединствена у смислу производње вирусних и бактеријских вакцина за животиње“.

Полиовин вакцина за овце и козе је у производњи код нас али захваљујући Лабијани ове вакцине ће бити на тржишту других земаља. Већ се сада ради на 10 тржишта, објашњава др Милинковић, који каже да је концепт који се негује у Лабијани јединствен, како за лекове за људе, тако и за животње, јер очигледно се мора све заједно посматрати и на тај начин приступити борби против болести.

https://agrobiznis.rs/

Srodni tekstovi

Оставите коментар