Птичији грип на вратима највећег произвођача пилића

Аутор: Gdjakovic
352 посета

Бразил, највећи глобални извозник пилетине, прогласио је ванредно стање за здравље животиња на 180 дана, известио је Ројтерс. Одлука је одговор на прво откривање високо патогеног вируса птичји грип код дивљих птица у тој земљи.

На основу смерница Светске организације за здравље животиња, инфекција подтипом Х5Н1 не доводи до забране трговине. Али, у Бразилу знају да појава обољења на фарми обично резултира убијањем целог јата и може изазвати трговинска ограничења из земаља увозница.

Прошле године имали су промет од 9,7 милијарди долара у овом сектору. До сада је потврђено осам случајева вируса Х5Н1 код дивљих птица. Главнина производње је у јужним регијама које нису погођене, али је влада у приправности.

Вест је утицала и на деонице бразилског БРФ СА, највећег светског извозника пилетине. Оне су пре владине објаве порасле за 3,6 одсто, а након ње дан касније завршиле са падом од 0,5 одсто. Вакцинација живине би неизбежно довела до трговинских ограничења и због тога ова земља не подржава ову меру превенције, извештава „Економик тајмс”, а преноси „Агроклуб”. Угрожен би био извоз ако би вирус заразио комерцијална јата. Живина и производе од њих извозе у више од 130 држава, што компликује могуће преговоре у вези с извозом вакцинисане живине и производа од њих.

МУШКА РУКА ЗА ГОРИЧКИ СИР

https://etnosrb.rs/

Вирус је обично смртоносан за живину, а читава јата потребно је уништити чак и када је свега једна птица оболела или позитивна на ту болест.

Колико је познато, за сада једино Француска има план масовне вакцинације живине против птичјег грипа. Како је објављено почетком овог месеца, та земља је недавно расписала тендер за набавку 80 милиона доза цепива како би била спремна за покретање програма вакцинације на јесен.

То ће бити прва земља Европске уније која се одлучила на овакав корак.

Како је „Политика” већ објавила, међу приоритетима је и вакцинација патки и гусака чија се јетра користи за израду француског специјалитета фоа гра, једног од најпознатијих симбола француске гастрономије и наслеђа, намењен потрошачима с дубљим џепом. Француска очигледно штитећи живину намерава да заштити и производњу чувеног производа који доноси приходе.

ОПАСНИ КРПЕЉИ

Појава птичјег грипа у Бразилу додатно компликује ситуацију на тржишту пилећег меса и јаја. Управо је ова зараза у протеклом периоду значајно утицала на раст цена ових производа широм света. Уколико се вирус прошири и код највећег произвођача, то би могло да има далекосежне ефекте. Распрострањеност вируса у природи показује да се епидемија неће скоро смирити на живинарским фармама, што може утицати на снабдевање храном у свету, сматрају стручњаци.

Више од 50 милиона перади страдало је прошле године у Европи због опасности од птичјег грипа и усмрћивања дивљих и домаћих птица. Многе фарме су затворене или су претрпеле велике економске штете.

Извор:

https://www.politika.rs/scc/clanak/555659/Ekonomija/piletina-pticji-grip-brazil

Srodni tekstovi

Оставите коментар