Опасност за краве и овце на југу Србије брине сточаре

Аутор: Gdjakovic
520 посета

Изнад села Јања код Књажевца шест крава угинуло од заразне болести шуштавац

Ниш – На падинама и висоравнима Старе планине у књажевачком крају утврђена је појава заразног шуштавца, болести која често може да буде смртоносна. На четрдесетак километара од Књажевца, великог општинског центра, у селу Балтабериловац према Миџору, рачва се пут који на североистоку води ка Јањи, а на југозапад у правцу Бабиног зуба. Изнад Јање домаћину из овог села Душану М. на испаши је угинуло шест крава. Узрок је, како је после хитно обављених анализа потврђено, заразна болест шуштавац, која најчешће напада говеда, овце и козе.

У Општинској управи у Књажевцу, где је потврђена ова информација, речено нам је јуче да се предузимају мере како би се заштитиле угрожене животиње и зауставило ширење шуштавца. Болест није безазлена, будући да је цело подручје српског дела Старе планине богато пашњацима на које власници истерују стада говеда, оваца, коза на испашу. У ветеринарском центру „Велвет” у Књажевцу др Миљан Величковић рекао је за „Политику” да постоје ефикасни начини да се ова заразна болест заустави и елиминише:

– Шуштавац је спорадична болест, која се углавном јавља баш у ово време, крајем лета и почетком јесени, када је већа влага у атмосфери. Болест изазива бактерија, која је иначе веома често присутна у цревима и измету животиња и брже се шири када има влаге. Преноси се храном и водом, а како је шуштавац изузетно заразан неопходно је спровести поступак вакцинације стоке, пошто је вакцина скоро стопостотно ефикасна – истиче за „Политику” др Величковић.

Истог мишљења је и Милија Милетић, посланик у Народној скупштини Србије, ветеринар и председник Уједињене сељачке странке.

– Мора се имати у виду да је шуштавац не само веома заразан него најчешће и смртоносан. Не преноси се од животиња на човека, али веома брзо се шири и код домаћих и код дивљих преживара, то јест код говеда, оваца и коза, као и код јеленске дивљачи – код јелена, срна и дивокоза, па је стога потребно да се књажевачко подручје што пре изолује. Домаће животиње у стадима која се пуштају на испашу или крда дивљих животиња једнако су угрожене и зато сам за хитну акцију вакцинације животиња. Вакцина је ефикасна, али и скупа, па би сељаку требало омогућити да бесплатно заштити своју стоку. Животињски, то јест сточни и сточарски фонд Србије опада из године у годину, веома озбиљно је угрожен и држава без одлагања мора да донесе одговарајуће мере. Очекујем хитну интервенцију Министарства пољопривреде и других државних органа Србије – рекао нам је Милија Милетић.

Извор: https://www.politika.rs/sr/clanak/573480/Na-pasnjacima-Stare-planine-ugrozene-krave-i-ovce

Srodni tekstovi

Оставите коментар