Одржан скуп ветеринара под називом ,,Један свет –Једно здравље,,

Аутор: Gdjakovic
53 посета

У Врњачкој Бањи одржано је 35. саветовање из ДДД-а „Један свет – једно здравље” у организацији Катедре за зоохигијену Факултета ветеринарске медицине Универзитета у Београду и Секције за ДДД Српског ветеринарског друштва одржано је од 29. маја до 1. јуна 2024. године. Садржај скупа био је претежно оријентисан на теме које се односе на мере превенције и сузбијања афричке куге свиња, затим на различите процедуре дезинфекције, као и значај примене инсектицида. Поред тога представљене су и теме које се односе на дератизацију, векторске заразне болести као и правну регулативу у примени ДДД мера.

Секција за ДДД Српског ветеринарског друштва уз помоћ Факултета ветеринарске медицине одржава ово саветовање које већ дужи низ година носи поднаслов ,,Једно здравље“. То једно здравље је концепт који у Србији али и свету подразумева задовољење свих хигијенских, квалитетних и других потреба за одржавање нормалног живота грађана. Оваквим саветовањима долазимо до нових научних сазнања и достигнућа у ветеринарској медицини која нам служе за побољшање живота наших грађана.

Саветовање је обухватило колеге из ветерине, епидемиологије и осталих сродних области имајући у виду да је  циљ овогодишњег скупа размена искуства, знања иновација и превенција заразних болести. Проф. др Милутин Ђорђевић, шеф катедре за Зоохигијену и председник  Секције ДДД Српског ветеринарског друштва истиче задовољство обрађеним темама и присуством колега из Министарства здравља и Управе за ветерину: ,,Наша секција је мултидисциплинарна организација, а то значи када штитимо здравље животиња, поред тога ми штитимо и здравље људи, јер има болести које се зову зоонозе које се са животиња преносе на људе. Те болести преносе инсекти, ектопаразити, а ту су и микроорганизми који такође могу да се пренесу са животиња на људе тако да секција има и биологе и оне који су завршили високу санитарну школу. Због свега тога мото секције ,,Један свет једно здравље“ оправдава постојање свих наших занимања и радова са којима доприносимо да на терену имамо што мање проблема који нарушавају здравље животиња, па самим тим и здравље људи“ каже  проф. др Милутин Ђорђевић.

Проф. др Милутин Ђорђевић, председник Секције ДДД Српског ветеринарског друштва

Главна тема овогодишњег скупа била је  Афричка куга свиња која је врло заразна болест за свиње, али није уопште опасна по здравље људи. Ова болест је  пореклом са Афричког континента и узрочник је вирус. Највећа претња од Афричке куге свиња је по сточни фонд и популацију свиња на фармама. У питању је болест против које не постоје ефикасне мере лечења нити вакцина. Афричка свињска куга се искорењује по закону о ветерини. У пракси се врши уништавање свих свиња на фармама где се болест јави.

,, У току 2023. године смо имали озбиљну ескалацију по питању епизиотиолошке ситуације када је у питању АКС. Имали смо велики број жаришта, практично се болест проширила на територији целе земље и сама природа болести за коју немамо вакцину, тренутно немамо адекватну терапију. Приступило се оним мерама које су крајње непопуларне а то је депопулација, односно уништавање болесних свиња и оних које су биле у контакту са оболелим животињама и санацију самих фарми и домаћинстава“ каже ДВМ Мишо Коларевић, директор ВСИ Краљево и додаје: „Ми смо опет у релативно кратком року успели да ту болест ставимо под контролу али природа саме болести не дозвољава опуштање у било ком облику, јер ће болест, што говори искуство из других земаља бити присутна једно дуже време, а код нас је присутна од 2019. године док у свету она перзистира од педесетих година прошлог века. Показатељи нам говоре да је болест прво уочена на малим фармама јер су сигурносне мере на истим слабије или их нема. Мере дезинфекције и дератизације спадају у најбитније мере спречавања ширења ове болести. Економске штете по сточарство од ове болести су значајне, због чега треба предузимати све расположиве превентивне мере. Ми као Институт радимо на свим пословима који се тичу ДДД , али радимо превентиве и научне радове у свим областима које се тичу здравља животиња а самим тим и људи. Оно што нас мучи јесте што врло често ангажујемо неке ресурсе да бисмо се бавили епилогом, а епилог је већ болест која се појавила и то најчешће због неких поступака неодговорности и несхватања значаја појединих болести. Видели смо и сада случајеве на фармама на којима су оболеле животиње од свињске куге где је морала да се изврши еутаназија истих. Све дакле падне на биосигурносне мере које опет треба да спроведу сами власници на својим фармама. Ми можемо рећи да постоје велике комерцијалне фарме које заиста имају биосигурносне мере на изванредном нивоу али оно што је проблем јесу мала пољопривредна газдинства где су те мере на јако лошем нивоу или их најчешће нема. На жалост, понављам, реагује се на последице које се лако могу предудредити превентивом“ додаје Коларевић.

ДВМ Мишо Коларевић, директор ВСИ Краљево

Осим Ветеринарског специјалистичког института у Краљеву још три центра у Београду, Новом Саду и Нишу су била укључена на сузбијању ове високоризичне и заразне болести, али су акцију здружено радиле и колеге у Шапцу, Зрењанину и Зајечару.

ДДД се спроводи безмало у свим објектима за производњу, складиштење и промет животних намирница, пословним објектима, угоститељским и трговинским објектима, школама и дечијим установама, здравственим установама, стамбеним јединицама, превозним средствима, јавним површинама, парковима и свуда где може бити опасност.    Главни циљ свих мера је смањити популацију штетних организама, штеточина, инсеката и вируса или бактерија који вребају у нашем окружењу како животном тако рандом или природном.Свакако највеће подручје држаоца свиња је Мачва, односно Шабац, где је болест у забележена али на срећу није оставила велике последице, сходно броју ових животиња.

„Мачва односно тај епицентер Мачве подразумева неки простор дужине 22 км, где је регистровано негде око 280 хиљада товљеника. Успели смо да сачувамо тај сточни фонд и тај део Мачве. Наравно и ми смо имали око 300 жаришта где је еутаназирано око 4 950 свиња. Видимо да се и сада појављује у неким областима, шта даље. Ми смо ту да реагујемо, наравно што је могуће боље“ каже ДВМ Никола Милутиновић ВСИ Шабац.

ДВМ Никола Милутиновић ВСИ Шабац

Пракса на  жалост показује и то не само у оквирима Србије да се углавном бавимо последицама. Свакако веома значајну улогу у раду и развоју секције дали су и произвођачи, увозници и дистрибутери средстава за дезинфекцију, дезинсекцију и дератизацију. Кроз овај вид сарадње створени су услови на јачање спровођења свих мера у превенцији “будућих последица“ јер је то најефтинији начин здравља и очувања ресурса на фарми.

,,Улога произвођача је поред тога да направе добро средство које ће да помогне и да едукује становништво, односно имаоце животиња, фармере како би максимално подигли ниви биосигурносних мера на својим фармама и објектима у смислу прављења дезобаријера, дезинфекције објеката, возила, одеће и на тај начин смање могуће проблем и заразу“ каже   проф. Милорад Милировић декан Факултета ветеринарске медицине и Пресденик Српског ветеринарског друштва.

проф. Милорад Милировић декан Факултета ветеринарске медицине

Обједињавајући рад стручњака различитог профила ветеринара, лекара, биолога, агронома и других, протеклих година  ова секција постаје значајна стручна мултидисциплинарна организација, дајући завидне резултате на пољу очувања животне средине као и велики допринос ветеринарској струци, а свакако и очувању угледа ветеринарске науке и њених следбеника. Факултет ветеринарске медицине због свега изнетог, квалитетно обучава кадар који ће се успешно носити са проблемима.

„Наравно, факултет ветеринарске медицине школујући своје студенте труди се да у оквиру својих академских студија едукује квалитетан кадар који ће моћи да одговори свим задацима на терену али и лабораторијама. Имамо већи број предмета који су посвећени како хигијени намирница анималног порекла тако и ДДД, односно зоохигијени у условима обитавања и боравка животиња и на тај начин едукујемо наше ветеринаре да сутра одласком на терен буду спремни у сваком тренутку да на најбољи могући начин одговоре сваком изазову и на највишем нивоу изврше задатке. Током студирања посебна пажња се поклања практичном раду студената на свим видовима студија. Студенти на специјалистичким и докторским академским студијама већ постојећа теоријска и практична знања која су стекли током похађања интегрисаних академских студија додатно усавршавају“ истиче са поносом проф. Милорад Милировић декан Факултета ветеринарске медицине.

Обрађене теме током трајања овог саветовања су вишеструко значајне је су фокусиране не само на здравље и добробит животиња већ и људску популацију јер само  правовремена реакција струке и свих у ланцу исхране од производње, дистрибуције, складиштења и продаје морају имати високу одговорност.

Теме 35 саветовања

Улога ДДД мера у превенцији афричке куге свиња, активности екипа за брзо реаговање Ветеринарског специјалистичког института „Краљево” у поступку сузбијања афричке куге свиња у Републици Србији током 2023. године – мере и поступци, Улога фотокаталитичких система у пречишћавању и дезинфекцији ваздуха, Хигијена руку запослених у ветеринарским амбулантама као мера превенције ширења заразних болести, Занемаривање дезинфекције у процесу производње сирева, Физичко-хемијска и микробиолошка контрола квалитета бунарских вода и вода за рекреацију и значај примене процеса дезинфекције вода,  Процедуре дезинфекције код нарочито заразних болести, Коришћење нанотехнологије у контроли комараца, Проблем сузбијања комараца у Србији: приступ базиран на знању и могућности за примену нових технологија,  Значај примене инсектицида, њихов утицај на животну средину и еколошки прихватљиве мере ремедијације, Нова сазнања у поступцима мониторинга и сузбијања креветних стеница, Бројност крпеља , Појава, ширење и молекуларна детекција инвазивне врсте комараца Аедес албопицтус (Скусе, 1894) на територији Србије, Коменсални глодари у урбаним и у руралним срединама: сличности и разлике,  Контрола хигијене површина у угоститељским објектима Концепт “Једно здравље” у контроли инфекција Листериа врстама – епидемиолошки значај, утицај на јавно здравље и мере превенције,  Отворена питања улоге и значаја епидемиологије и епизоотиологије у наступајућим климатским променама, Ветеринарско-санитарне мере у поступку сузбијања авијарне инфлуенце (Пестис авиум) Х5Н1 на територији парка природе Слано Копово код Новог Бечеја, Векторске заразне болести: дијагностика, превенција и лечење,  Правна Регулатива у примени ДДД мера, Биосигурност у објектима за псе као механизам обезбеђења добробити, Утицај стандарда добробити и биосигурносне праксе на употребу антибиотика код животиња у заточеништву, Значај одређивања критичних тачака у савременој санитацији перадарских објеката, Добробит малих јата живине,  Биосигурносне мере у контроли кокцидиозе оваца у стајском држању,  „Све унутра – све напоље” један од предуслова за постизање жељеног ефекта дезинфекционог средства на фармама свиња.

Радови третирају стање, проблеме, практична решења и најновија сазнања везана за санитарне мере дезинфекције, дезинсекције, дератизације, дезодорације и  деконтаминације. Део радова односи се на испитивања ефикасности нових активних материја, њихових формулација као и увођења нових метода рада коришћењем савремених апарата за њихову примену, а део радова односи се на слободне теме везане за научну област зоохигијене и биће штампани као до сада у Зборнику радова.

До наредног скупа предстоји на десетине едукација, скупова, размене знања и искуства и пре свега пуно рада на новим решењима. Њихов задатак је озбиљан и тежак, високоризичан али и леп јер у суштини служи очувању човечанства и здравља. Наш једини задатак је да поштујемо правила која предложи струка. Уколико то нисмо у стању предстоји ризик од скупог лечења али и на жалост великих губитака.

Преко тридесет научних радова и понуђених решења свакако уливају наду да ћемо се како тако изборити са проблемима који прате данашње човечанство у одрживости здравља и здраве хране. Треба напоменути и да је секција ДДД прошле године обележила пола века постојања, а ове године су имали значајан јубилеј 35 година Саветовања које су подржали Министарство науке, технолошког развоја и иновација, Ветеринарска комора Србије и Ветеринарски специјалистички Институти Краљево и Шабац.

Srodni tekstovi

Оставите коментар