Обавештење Министарства пољопривреде за оне крајеве где је заступљена заразна болест АКС

Аутор: Gdjakovic
566 посета

Дo данас је на територији Републике Србије извршено око 290.000 активних надзора код домаћих и дивљих свиња, од стране овлашћене ветеринарске службе и узорковано је преко 12.000 узорака крви на брису и брисева органа за молекуларна испитивања на aфричку кугу свиња (АКС).

Управа за, ветерину МПШВ служба спроводи надзор на газдинствима са свињама, према плану у континуитету.

 

Тренутно се у Републици Србији осим активног и пасивног надзора код домаћих свиња, спроводи и мониторинг на АКС код дивљих свиња на целој територији земље осим подручја које је проглашено зараженим (инфицираним) где се спроводе мере у складу са донетим Решењима у циљу сузбијања болести.

 

Код домаћих свиња у 2023. години први случај је потврђен је 04.01.2023. године у општини Босилеград, Пчињски управни округ. Управа за ветерину је у 2023 години донела 58 решења о проглашењу зараженог и угроженог подручја од АКС код домаћих свиња. До данас је на 617 газдинстава на територији 26 општине у 10 Управних округа (Пчињски, Браничевски, Поморавски, Подунавски, Моравички, Јужнобанатски, Борски, Средњебанатски, Зајечарски и Град Београд) потврђено 1083 случајева АКС код домаћих свиња, од чега је 491 угинулих свиња. У зараженим газдинствима извршена је еутаназија 4551 свиња са нешкодљивим уклањањем и дезинфекцијом газдинства.

 

За угинуле и убијене свиње предвиђена је пуна финансијска надокнада власницима животиња по хитном поступку.

 

Афричка куга свиња (АКС) је контагиозна вирусна болест домаћих и дивљих свињa. Главни извор болести су дивље свиње, а када се једном болест пренесе на домађе свиње, главни фактори који повећавају ризик од ширења су неадекватне мерама биолошке сигурности и људско понашање.

 

У току 2023. године болест је дијагностикована у следећим земљама региона: Румунији, БИХ, Хрватској, Немачкој, Италији, Грчкој, Северној Македонији и код дивљих свиња у Мађарској, Бугарској, Словачкој и Чешкој, са великим бројем жаришта.

 

Болест се шири контактом заражених са здравим свињама, исхраном свиња помијама у којима има контаминираних остатака хране, контаминираном храном и водом, одећом и обућом, контаминираним предметима и опремом, превозним средствима, стајњаком, лешевима угинулих и закланих животиња, глодарима, инсектима.

 

За ово обољење свиња не постоји специфична терапија нити имунопрофилакса.

 

 

 

Апел власницима:

 

● поставите дезбаријере на улазу и излазу у објекат где се држе свиње 2% раствор живе соде

● обавезно пријавте сваке болесне или угинуле домаће или дивље свиње надлежном ветеринару;

● не храните свиње помијама;

● избегавате пашно држање свиња;

● спречите директан контакт са дивљим свињама ;

● особе које су биле у контакту са дивљим свињама морају добро опрати и дезинфиковати одећу и обућу;

Srodni tekstovi

1 коментар

Шумадинац 18. јул 2023. - 07:02

Јел су ово на снази ипап софа маркешки и унидроид споразуми на делу

Одговори

Оставите коментар