Због врућине појачане контроле ветеринарске инспекције

Аутор: draganadpetrovic
259 посета

Ветеринарска инспекција на целој територији Србије, појачала је надзор и контролу објеката који су одобрени за складиштење, производњу и промет хране, наводе из Министарства пољопривреде.

Нарочита пажња усмерава се на објекте брзе хране, ресторане, трговинске ланце и продајна места у којима постоје одељења за продају меса и млека, јавне градске пијаце односно хале за продају млечних производа и производа од меса, јаја, рибе.Надлежни напомињу да лето као годишње доба због високих температуре повлачи оправдани ризик за безбедност хране животињског порекла. Наглашавају да је свега неколико сати на високим температурама довољно да се из једне бактерије у храни развије њих два милиона.

– У веома кварљиве врсте намирница спадају млевено месо и производи од њега, производи од јаја, нарочито мајонез и млечни производи – наводе стручњаци. Напомињу да се у периоду великих врућина храна мора чувати на ниским температурама у такозваном „хладном ланцу”.

 

Илустрација: На врућину је посебно осетљиво млевено месо, па се контролише складиштње и чување ове намирнице/ ФОТО: Pixabay

Инспектори предузимају мере у свим ситуацијама када се констатују неправилности било да је реч о пропустима у одржавању хигијене, неправилној манипулацији храном или неадекватном чувању. Зависно од утврђених неправилности налаже се отклањање недостатака, забрањује се обављање делатности и стављање у промет неисправних намирница, повлачење и уништавање затечене неисправне хране, док се против починилаца прекршаја предузимају управне радње, објаснили су у овом министарству.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/561884/vrucina-hrana-kontrola

Srodni tekstovi

Оставите коментар