Др Шеклер: Афричку кугу свиња највише преносе људи

Аутор: Gdjakovic
378 посета

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде прогласило је Велико ратно острво зараженим и угроженим подручјем заразном болешћу афричке куге свиња.

У складу с мерама које се спроводе у циљу заштите и превенције ширења заразне болести, Градска општина Земун, као организатор, у обавези је да откаже еколошке пешачке туре на Великом ратном острву, које су претходно заказане за август 2023. године.

У ловиштима која су већ проглашена подручјем високог ризика од афричке куге свиња, настављају да се спроводе мере у складу са Законом.

Колико Србија има свиња, колико увози меса на линку: свињарство

Др Миланко Шеклер, са Ветеринарског специјалистичког института Краљево, открио је шта треба да знамо о афричкој куги свиња.

– Афричка куга свиња јесте болест свиња, али су највећи проблем људи. Највећи преносиоци ове болести јесу људи, то је и највећи проблем ове болести. Ова болест постоји већ 100 година, али ово је први пут да је захватио Европу генотип 2, до сада је то био генотип 1. Генотип 1 афричке куге је искорењен у доста земаља, али је остала на Сардинији и тамо већ 50 година постоји и не може да се сузбије из разноразних разлога. Људи тамо доста гаје свиње и пуштају их у шуму, гаје их напољу и оне се хране саме и у контакту су са дивљим свињама. Резервоар вируса се налази у дивљим свињама и одатле крене – рекао је Шеклер и додао:

– Дивљих свиња има и на Великом ратном острву. Оне имају скоро 100% морталитет ,односно угињавају 100 одсто. Код свиња то иде 60 до 70 одсто. Али и та која претекне шири даље вирус – навео је Шеклер.

Он је потом објаснио какав је тачно овај вирус.

– Вирус је дволанчани ДНК где има 3, а неки кажу и 4 омотача. Он је врло отпоран. Сам по природи геном дволанчани РНК је јако стабилан за разлику од короне која је имала једноланчани РНК која је нестабилна. Зато је он за неколико дана на површини стола нестајала. Овде имате вирус који може остати месецима и годинама чак. Сада, рецимо, шетате по тим стазама. Постоји велика вероватноћа да ћете, када одете код свог пријатеља, рецимо, у Панчево или неко село, однети тај вирус – рекао је Шеклер.

Шта је до сада урађено?

Влада Србије на последњој седници дала је сагласност да се ради спречавања ширења, сузбијања и искорењивања заразне болести афричке куге свиња (АКС) ангажују Министарство одбране, Војска Србије и Министарство унутрашњих послова, како би пружили помоћ Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде у примени и спровођењу наложених мера за сузбијање и искорењивање ове болести.

Како се наводи у саопштењу, У Србији је до 3. августа потврђено постојање афричке куге свиња у више од 1.600 газдинстава у 38 општина, односно 13 управних округа.

Крајем јула из Министарства пољопривреде саопштено је да је формиран штаб за сузбијање афричке куге свиња при Влади Србије. До тада, ветеринарске службе на територији целе земље извршиле су 301.084 активна надзора домаћих и дивљих свиња.

Протекле седмице објављено је да је болест ове године први пут пријављена и на већој комерцијалној фарми „Стари Тамиш” на којој је поред осталог узгајано 1.600 крмача. Фарма у власништву компаније „Алмекс” биће затворена све док не прође опасност.

У јавности се последњих дана говори и о могућем сценарију да свињско месо драстично поскупи, па чак и о несташицама будући да ова болест хара регионом али и делом Европе.

За сваки килограм животиње која је еутаназирана пољопривредници добијају накнаду од државе по тренутној тржишној вредности

Извор: Политика, Дневник, МПШВ

https://www.dnevnik.rs/ekonomija/poljoprivreda/africka-kuga-svina-koja-hara-srbijom-dr-sekler-ludi-najveci-prenosioci-evo

Srodni tekstovi

Оставите коментар