Šta sa robom ako pijaca ne radi?

Аутор: dzonioff
217 посета

Poljoprivredni proizvođači koji žive od prodaje na pijacama, najviše su pogođeni njihovim zatvarajem. Da li se može preživeti dostavom i prodajom na kućnom pragu? Odgovor je potržio Predrag Ćurčija novinar Radio Novi Sad.

Porodica Živkov iz Deronja decenijama je prisutna na odžačkoj pijaci, ali i na drugim pijacama u opštini. Njihovim zatvaranjem prodaja sira je zamrla. Sredom i subotom nekolicini redovnih kupaca sir dostave na kućnu adresu, ali sve je to malo da bi gazdinstvo opstalo ukoliko pijace budu zatvorene, kaže Nada Živkov.

„Iz ove kuće se sir porizvodi 65 godina. Nikad nije bila teža situacija, nego sad. Sad se pojavila ova strašna i opaka bolest gde ne idemo nigde“kaže  Nada.

Dnevnu proizvodnju od 250 litara mleka više ne mogu da pretvore u sir, jer nema kupaca. Pa, su do sad pojili telad, a neke krave su zasušili.

„Juče smo zasušili 4 krave, isto koje nismo morali. Ali smo ih zasušili. Bolje da ih zasušimo nego da imamo problema sa sirom koji ne može da stoji. On može koliko može. Ovaj sitni švapski pravimo i stavljamo u kantice u zamrzivač. Doći će vreme“

Baba Kajka u 84. godini više ne može na pijacu, ali je zato njena bašta najpoznatija u Deronjama. Svakog dana ova krepka starica vodi računa o cvetnim lejama. U toku je sadnja.

„Muškatli, pelceri. I onda ja to napravim crvene, a u sredini će biti beli. Tako da ja to, spavam i onda se probudim i mislim šta ću raditi rekla je za Novosadski radi Baba Kajka.

Baba Kajka zna šta će raditi, ali njeni potomci ne znaju. Jer bez odlaska na pijacu nemaju tržište. Trenutno čekaju odgovor od Mlekare iz Bačke Palanke o preuzimanju određene količine mleka. Dok se to ne dogodi, sir će prodavati od kuće. Nije kao nekad, ali nadaju se nekom rešenju. (Izvor: Radio Novi Sad)

Sa druge strane puste ulice u Sakulama i Barandi sinoć su tokom zabrane kretanja remetili samo farmeri – odgajivači krava koji su večernju mužu nosili u otkupne stanice mleka. Mleko se nosi dva puta na dan, ujutru i uveče, a farmeri sa teritorije Opštine Opovo zahvaljujući ažurnosti lokalne samouprave nisu imali prekide ni nakon iznenadnog produžavanja policijskog casa. U saradnji lokalne samouprave, Policijske uprave Pančevo i Policijske stanice Opovo, svi proizvodjaci mleka su istog dana dobili dozvole tako da se distribucija mleka odvijala nesmetano. 

Prema rečima predsednika opštine dr Zorana Tasića bilo je jako važno da se odmah reaguje, kako ne bi propala veća količina mleka i zato je lokalna samouprava zajedno sa policijom uspela da pronađe rešenje i sprovede redovnu distribuciju.Uspostavljena je saradnja sa poljoprivrednim proizvođačima koji se bave proizvodnjom mleka u Sakulama, Barandi i Opovu i za jednu noc predato je 3.000 litara mleka, zakljucio je predsednik Opstine Opovo Tasić.

Izvor: www.pink.rs  

Srodni tekstovi

Оставите коментар