Уметност и вино

Аутор: Gdjakovic
392 посета

У српској Тоскани, како многи називају Тополу, у току је седми сајам шумадијских вина. Традиционалну манифестацију употпунила је репрезентативна изложба „Уметност и вино“, која је на једном месту окупила наше признате ликовне ствараоце. Репортер О њему су писане књиге, испеване песме, водиле су се филозофске расправе, тражила истина и утеха. Исконска веза уметности и вина изнедрила је кроз историју ванвременска дела. Грожђе и божански нектар надахнули су и тридесетак врсних стваралаца, да тој неисцрпној теми дају сопствени печат. Небојша Савовић Нес, аутор и селектор изложбе Обиље техника, области, рукописа, а све их једна тема заокупља и зближава.

Маја Живановић, ликовни критичар: ” И стилски су потпуно различити, дакле од неких апстрактних слика, до класичне фигурације, до јако необичних скулптура, све тако на једном месту је за поштовање. Репортер Различити мотиви, промишљања, ликовни рукописи и сензибилитети преточени у 32 дела. У сваком радост настајања”.

Прилог који је објавио РТС

Васа Доловачки, ликовни уметник: “Страст у сликарству, страст у животу, страст у вину. Јасна Опавска, ликовна уметница Приказала сам три сфинге које се у ваздуху играју стакленим перлама, по оној Хесеовој Игри стаклених перли, али овде се играју грожђаним перлама. Репортер Иста љубав надахњује и винаре, који у напитак грчког бога Диониса улажу рад, традицију и страст”. И све их је више у опленачком виногорју, месту где је настало српско виногарарство и винарство.

Божидар Алесандровић, Удружење винара Шумадије: “Само у околини Тополе је никло у последњих двадесетак година двеста хектара винских сорти грожђа и та тенденција се наставља”.

И најбоље дело, на изложби Уметност и вино Сергеја Апарина, слави виноград. После Опленца са којим се стопила у природну целину, поставка вредна пажње биће представљена у Београду и Крагујевцу.

Извор: РТС

Srodni tekstovi

Оставите коментар