Рудно за сва годишња доба

Аутор: draganadpetrovic
332 посета

О природним лепотама Рудна и целе рудњанске висоравни,удаљене осамдесет два километара од Краљева, писано је пре нешто више од једног века, чак и у првој разгледници послатој из тог краја, 1911. године. Они који су тада знали за Рудно говорили су о здравој клими, чистим потоцима
и изворима,четинарским, брезовим и храстовим шумама,чистом ваздуху, гостопримству мештана подголијског краја.
Рудно иначе и поред јаке зиме месецима има 260 сунчаних дана, током целе године.Тако је Рудно временом прозвано ,,ваздушна бања“. Водимо вас сликом и речима на Рудно,водич нам је породица Миљковић.
Сеоски туризам, и уживање у етно домаћинствима широм Србије постаје све траженије и популарније. Градска врева,брз темпо живота, гужва на разноразним монденским дестинацијама, али и здрав начин живота и мир који постоји само у сеоским срединама допринели су да сеоски туризам буде све популарније одредиште, како за странце, тако и домаће госте.
Миљковићи су на Рудну староседеоци, у дому сложне три генерације. Свако има своје задужење и све функционише као сат, а све је почело на овом газдинству на неких 10 хектара. У центру овог сада већ познатог туристичког месташцета и они се одважили да прошире своје послове. Лепи апартмани су одшкринули врата путницима намерницима.

Илустрација:  Александар Миљковић каже да је сваки почетак тежак

Ова инвестиција није била ни једноставна, ни јефтина. На њој се радило безмало осам година, мада посла има још увек.
„Тешко је било,сваки почетак је тежак. Све смо радили мало по мало из сопствених средстава. Нисмо журили, не бива ништа на силу. Важно је да се крене, сада остаје само борба,да удовољимо гостима. Живот и рад са људима нам није био непознат јер смо већ имали продавницу, малу кафану. Дођу нешто да купе, траже смештај и тако мало по мало, апартмане смо оспособили. Видели сте и сами да су нешто модернијег типа, али све у дрвету и камену. Има још планова, можда базен, брвнаре почиње причу глава породице Александар Миљковић.
,,Упознаш многе људе, многи се враћају, воле наше Рудно.Колико вреди ми смо доказ, јер нам није пало на памет да одемо од ове лепоте и благодети. Најтеже је тај маркетинг, док се прочује за вас, док људи виде где сте, шта сте, шта радите,шта им нудите. Можда је тај сегмент у досадашњем раду нама био најтежи, а то је управо онај део који ће да вам донесе неку добит“, наставља Александар.
,,Нама је шаролика структура гостију од породица, младих, старијих. Имали смо и организовано спортисте, студенте,нема правила. Сада већ зову за предстојеће празнике, зимски распуст. Рекох највише их привлаче природа и храна, али воле да упознају и наше светиње. Са Рудна ништа није далеко. На свега пар километара нам је Студеница, Градац, Никољача,Савина испосница, извори и стазе које воде до оближњих села. Воле људи да посете и Ђурђеве ступове“.

Фасцинатно је да осим природе, гостопримства, одличне гастрономије, са нашим домаћинима можете да учествујете у радовима. Овде као ретко где можете директно из поља,баште или шуме узбрати и појести малину, купину, парадајз.
Купују само шта морају и то се углавном односи на хигијену објеката, све друго је са њиховог газдинства или домаћина,комшија из околине. Највећи део поврћа и воћа је углавном органско , јер раде производњу за сопствене потребе и потребе гостију.
,,Овде се углавном сваштари. Мада је Рудно некада било познато понајвише по добрим произвођачима кромпира,сточарству и одличним млечним прерађевинама. Све мање радне снаге мења животне навике становника на Голијској висоравни. Ми се нисмо одрекли ни првобитних обавеза,радимо још више, ту су животиње, стада још увек на испаши.Храна је домаћа из природе, коју је гости обожавају. Воле све, од млечне мрси, телетину, јагњетину, домаћи хлеб, нашузимницу. Тај укус још увек мирише на природу.То је оно што индустрија и град не могу да пруже“, додаје Александар.

Илустрација: Лепи и чисти апартмани

Ова година је што се тиче благодети природе била богата као ретко када раније, од првих јагода до задњих дрењина и шипурка све је рађало и у природи. Сок од дивље боровнице са бобицама обавезно пробајте, савршен. Видимо казан за печење ракије.
,, Родила је ове године шљива, јабука, кромпир, биће свега.Оно што не производимо дала нам је природа од боровница,јагода, купине, печурке смо такође конзервирали. Лепагодина да се произведе све што нам треба. Јесте да се ради,али нам је и природа наклоњена“. Оваквим срединама у којима на кратко узивате у свим људским,небеским и природним балгодетима тешко је одолети. То мало пута до Студенице се приводи крају, а како смо чули скијашка сезона ће такође бити примамљива гостима током зиме. Видимо и модерне потребе туриста, у дворишту се шепури један ,,баги,, Квадови су такође популарни. Планови Миљковића зависиће и од наследника који су током посете били у школи.
,, Те машине су углавном за госте који воле изазов, пуни адреналина. Морате да госту понудите све. Покушавао да спојимо традиционално и модерно, и за сада успевамо. Било је мало тешко навикнути наше старе на ове точкаше. Видите имате госте који желе мир, тишину, да се деконектују од света али и оне који чак и овде не могу без телефона, нета. Што се тиче деце, наравно да би волели да наставе да се баве овим послом,“задовољно закључује наш домаћин.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар