Адорјан – Произвођачи и љубитељи кобасица окупили су се тринести пут у Адорјану код Кањиже. Главни део Фестивала кобасица и курај је масовно међународно екипно такмичење у изради ових сувомеснатих деликатеса на лицу места.
Постоји изрека која каже „Да дам више пара него кобасица!“ али постоји и место Адорјан, у којем је више кобасица него дана. Јучерашњи Међународни фестивал кобасица и курај окупио је 137 екипа из Србије, Мађарске, Словачке и Румуније. Непрегледан број угоститељских шатора и великих шатри на отвореном посетио је река људи који су на лицу места гледали како се месо меље, соли, пуни у црева, сече и пече.
Расположење, сјајни аранжмани за друштва и чланове, традиционална музика, били су суштина окупљања.
– Најбоље кобасице нису направљене од добре смеше већ у добром друштву. То зна свако ко је био у Адорјану. Ја сам трећи пут овде. Сјајно је што овај фестивал подсећа на наше обичаје, који су везани за дружење. У кобасицама је и среће и љубави – рекао је за „Политику“ Јован Јерковић из Бечеја.
Прва кобасица почиње од добре смеше. У Адорјану је заједнички именитељ свих кобасица које се праве на лицу места био мљевена црвена паприка. Правила су традиционална, онако како је моја баба правила воле – каже Јанош Пал из Мужље код Зрењанина.
За оне који су се придружили кобасица-мајсторима, постављени су штапови који објашњавају како се кобасице праве.
Бесплатно подељено 10.000 кобасица, на такмичењу било 137 екипа
– Ово је јединствен фестивал. Свако ко воли кобасице и домаћу кухињу мора да дође овде. Као и код вина, свака кобасица је другачија и свако каже да је његова најбоља – додаје Јанош.
Културно уметнички програм, групе из Ада, као и наступ Оркестра Густава Шешића из Остојићева, допринели су да угођај буде употпуњен.
Највеће похвале организаторима упућене су за довољну количину меса, зачина и прибора који су учесницима обезбеђени бесплатно. Циљ манифестације је да сачувамо традицију прављења кобасица – наградили смо најбоље учеснике, а награђенима ћемо понудити сарадњу како би се из тог посла развили већу фестивал.
На дан фестивала гастрономије у Адорјану довољно је не само проћи између такмичарских шатри већ и весели кобасицијаду продужити и дочекати вечерње дегустације.
Извор: ПОЛИТИКА