Појели гратис 10000 кобасица!

Аутор: Gdjakovic
99 посета

Адорјан – Произвођачи и љубитељи кобасица окупили су се тринести пут у Адорјану код Кањиже. Главни део Фестивала кобасица и курај је масовно међународно екипно такмичење у изради ових сувомеснатих деликатеса на лицу места.

Постоји изрека која каже „Да дам више пара него кобасица!“ али постоји и место Адорјан, у којем је више кобасица него дана. Јучерашњи Међународни фестивал кобасица и курај окупио је 137 екипа из Србије, Мађарске, Словачке и Румуније. Непрегледан број угоститељских шатора и великих шатри на отвореном посетио је река људи који су на лицу места гледали како се месо меље, соли, пуни у црева, сече и пече.

Расположење, сјајни аранжмани за друштва и чланове, традиционална музика, били су суштина окупљања.

– Најбоље кобасице нису направљене од добре смеше већ у добром друштву. То зна свако ко је био у Адорјану. Ја сам трећи пут овде. Сјајно је што овај фестивал подсећа на наше обичаје, који су везани за дружење. У кобасицама је и среће и љубави – рекао је за „Политику“ Јован Јерковић из Бечеја.

Прва кобасица почиње од добре смеше. У Адорјану је заједнички именитељ свих кобасица које се праве на лицу места био мљевена црвена паприка. Правила су традиционална, онако како је моја баба правила воле – каже Јанош Пал из Мужље код Зрењанина.

За оне који су се придружили кобасица-мајсторима, постављени су штапови који објашњавају како се кобасице праве.

Бесплатно подељено 10.000 кобасица, на такмичењу било 137 екипа

– Ово је јединствен фестивал. Свако ко воли кобасице и домаћу кухињу мора да дође овде. Као и код вина, свака кобасица је другачија и свако каже да је његова најбоља – додаје Јанош.

Културно уметнички програм, групе из Ада, као и наступ Оркестра Густава Шешића из Остојићева, допринели су да угођај буде употпуњен.

Највеће похвале организаторима упућене су за довољну количину меса, зачина и прибора који су учесницима обезбеђени бесплатно. Циљ манифестације је да сачувамо традицију прављења кобасица – наградили смо најбоље учеснике, а награђенима ћемо понудити сарадњу како би се из тог посла развили већу фестивал.

На дан фестивала гастрономије у Адорјану довољно је не само проћи између такмичарских шатри већ и весели кобасицијаду продужити и дочекати вечерње дегустације.

Извор: ПОЛИТИКА

Srodni tekstovi

Оставите коментар